JK Rowling komt met eerste volwassenenboek

FILE - A Thursday Dec. 4, 2008 photo from files showing author JK Rowling reading to around 200 schoolchildren at a tea party in the Parliament Hall Edinburgh Thursday Dec, 4, 2008, where she read passages from her new book "The Tales of Beedle the Bard". J.K Rowling described how press intrusion made her feel like a hostage, Hugh Grant traded insults with a newspaper editor and a former tabloid reporter insisted that only evildoers had any need of privacy. The first phase of Britain's media ethics inquiry ended this week after 40 days of dramatic hearings that heard from 184 witnesses _ celebrities, journalists, editors, academics and lawyers _ and revealed wildly differing perspectives on the murky workings of the tabloid press. (AP Photo/ David Cheskin, File, Pool)
FILE - A Thursday Dec. 4, 2008 photo from files showing author JK Rowling reading to around 200 schoolchildren at a tea party in the Parliament Hall Edinburgh Thursday Dec, 4, 2008, where she read passages from her new book "The Tales of Beedle the Bard". J.K Rowling described how press intrusion made her feel like a hostage, Hugh Grant traded insults with a newspaper editor and a former tabloid reporter insisted that only evildoers had any need of privacy. The first phase of Britain's media ethics inquiry ended this week after 40 days of dramatic hearings that heard from 184 witnesses _ celebrities, journalists, editors, academics and lawyers _ and revealed wildly differing perspectives on the murky workings of the tabloid press. (AP Photo/ David Cheskin, File, Pool) AP Photo/ David Cheskin

De Britse auteur JK Rowling, wereldberoemd om haar Harry Potter-cyclus, heeft aangekondigd haar eerste boek voor volwassenen te gaan schrijven. Dat meldt The Guardian. Het wordt, zo zegt ze zelf, totaal iets anders dan Harry Potter.

Deze nieuwe stap in de schrijverscarriére van Rowling gaat gepaard met enkele veranderingen. Naast een nieuwe literair agent, verruilde Rowling haar vaste Harry Potter-uitgever Bloomsbury voor de Britse uitgever Little, Brown. Deze uitgever zal de nieuwe Rowling-roman in zowel Groot-Brittannië als Amerika gaan publiceren.

De Nederlandse vertaling van de Harry Potter-boeken werd de afgelopen jaren gepubliceerd door Uitgeverij De Harmonie. Of deze uitgeverij de Nederlandse vertaling van Rowlings nieuwe boek gaat uitgeven is volgens Elsbeth Louis, marketing manager bij de uitgever, nog niet duidelijk:

,,Wij hebben van de nieuwe agent van Rowling vernomen dat er een nieuw boek aankomt. Verder weten nog niet heel veel. Wij hebben ook geen idee of het manuscript is afgerond.”

Voor boekhandels wereldwijd is de aankondiging van een nieuw Rowling-boek goed nieuws. Van haar Harry Potter-cyclus werden in totaal 400 miljoen exemplaren verkocht.

Toch meldt The Bookseller dat er ook zorgen zijn. Ze geeft een onafhankelijke boekhandelaar te kennen vooral bang te zijn voor grote ketens en supermarkten. Die zullen het boekje voor een te lage prijs van de hand doen om het grootste marktaandeel op te eisen. 

Uiteindelijk moet zelfs deze bezorgde boekhandelaar bekennen dat de nieuwe Rowling ‘alleen maar goed kan uitpakken voor de boekenverkoop’.

The Gaurdian meldt dat de verdere gegevens over Rowlings nieuwe boek er nog niet zijn. Boektitel, publicatiedatum, ze zijn onbekend. Rowling heeft wel getwitterd dat haar boek hoogstwaarschijnlijk ‘later dit jaar’ zal uitkomen.