Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Geschokte reacties op nieuws Friso

Wolfgang Koller (M), hoofd van de trauma-ic van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, brengt in een persconferentie verslag uit over de toestand van prins Friso.
Wolfgang Koller (M), hoofd van de trauma-ic van het Landeskrankenhaus in Innsbruck, brengt in een persconferentie verslag uit over de toestand van prins Friso. Foto AFP / Pierre Teyssot

In politiek Den Haag wordt geschokt gereageerd op het nieuws dat prins Friso ernstige hersenschade heeft opgelopen en dat het niet zeker is of hij ooit nog bij kennis komt.

Premier Rutte heeft koningin Beatrix en prinses Mabel laten weten dat Nederland intens met de familie meeleeft in deze tijd van zorgen en verdriet. Hij had vanochtend telefonisch contact met de familie, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. De koningin liet weten dat de familie geroerd is door de talloze reacties en bemoedigingen die de afgelopen week van alle kanten zijn ontvangen.

Rutte rekent erop dat iedereen vanaf vandaag de privacy van prins Friso, prinses Mabel en hun kinderen zal respecteren. De familie moet ongestoord in eigen kring het slechte nieuws kunnen verwerken dat de artsen vandaag over de prins Friso moesten melden, aldus Rutte.

‘Lech leeft mee met koningshuis’

Lech leeft intensief mee met de koninklijke familie. De bewoners van het Oostenrijkse skidorp zijn met hun gedachten en gebeden bij het lot van prins Friso. Dat zei burgemeester van Lech Ludwig Muxel vanmiddag in een reactie. Muxel verwacht dat de band met de familie hechter dan ooit wordt. Hij had de afgelopen week meermaals contact met de familie.

“Er was toen nog hoop voor verbetering. Ook nu hopen ze hier nog op een klein wonder.”

De koninklijke familie brengt al tientallen jaren de wintersportvakantie door in Lech.

Neuroloog-intensivist: uitermate ernstig en uitermate somber

Michaël Kuiper, neuroloog-intensivist bij het Medisch Centrum Leeuwarden, geeft op de NOS een toelichting op de verklaring:

‘Wat een nachtmerrie’

Na de persconferentie van de behandelend arts in het Oostenrijkse Innsbruck stroomden de reacties op Twitter binnen. “Wat een nachtmerrie!”, schrijft VVD-Kamerlid Jeanine Hennis.

Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis Wat een nachtmerrie! #Friso Leef, net als velen, mee met de Koninklijke familie…

PVV-leider Geert Wilders:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vreselijk nieuws over prins Friso, de PVV leeft intens mee met de koninklijke familie en wenst hen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd

GroenLinks-leider Jolande Sap:

Twitter avatar jolandesap Jolande Sap Het is verschrikkelijk tragisch dat prins Friso een ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen. Wij leven ontzettend mee met de familie.

Diederik Samsom, kandidaat voor het partijleiderschap van de PvdA, zegt dat hij ‘diep geraakt’ is door het nieuws over de gezondheid van Friso:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Diep geraakt door het nieuws over de gezondheid van prins Friso. Mijn gedachten zijn bij zijn vrouw, de kinderen, de Koningin en de familie.

Fractieleider van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme:

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Vreselijk nieuws over de gezondheid van prins Friso. Ik wens zijn familie en vrienden heel veel sterkte. #Friso

Fractieleider van de ChristenUnie Arie Slob spreekt van een ‘zeer ernstige situatie’.

Friso werd vorige week vrijdag bedolven onder een lawine in het Oostenrijkse Lech.