Flapraden: de uitslag

Afgelopen maandag verscheen op de blog van NRC Boeken de tweede aflevering van ‘Flapraden’, de lunchquiz waarin de opdracht was om titel en auteur te raden bij boekomslagen. Vandaag: de uitslag. De opgave van afgelopen maandag bestond uit negen boekomslagen van Nederlandstalige auteurs. Er werd onder de hashtag #flapraden gelachen, gegist en gekonkeld, en er

Afgelopen maandag verscheen op de blog van NRC Boeken de tweede aflevering van ‘Flapraden’, de lunchquiz waarin de opdracht was om titel en auteur te raden bij boekomslagen. Vandaag: de uitslag.

De opgave van afgelopen maandag bestond uit negen boekomslagen van Nederlandstalige auteurs. Er werd onder de hashtag #flapraden gelachen, gegist en gekonkeld, en er kwamen 15 oplossingen binnen. Opvallend gegeven: er waren 7 juiste inzendingen! Ook blijkt dat het Flapraden vaak in teamverband wordt beoefend. Zo schreef Andrea van Wely van de Openbare Bibliotheek Amsterdam:

Een aantal collega’s en ik hebben er ons deze week helemaal in vastgebeten om de schrijvers en titels van de getoonde flappen te vinden. Sommige waren snel voor elkaar, voor andere hebben we meer moeite moeten doen. Wij (Ton, Monique, Annick en Andrea) zijn collega’s bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en waren blij met deze leuke kennisquiz.

Voordat de winnaar bekend wordt gemaakt, eerst het volgende: deze keer kreeg de jury van Flapraden geen opmerkingen over de eenvoudige wijze waarop omslagen terug te vinden zouden zijn via zoekmachines voor afbeeldingen, zoals Google Images. Kennelijk is dat probleem ondervangen door de geheime technische adaptaties die de jury op de beelden toepast.

Goed, dan nu eerst de oplossing!

En nogmaals, in tekst:
1. Tjitske Jansen met Het moest maar eens gaan sneeuwen
2. Hella S. Haasse met Oeroeg
3. Conny Palmen met De wetten
4. Margriet de Moor met Eerst grijs dan wit dan blauw
5. Anna Enquist met Soldatenliederen
6. Hagar Peeters met Genoeg gedicht over de liefde vandaag
7. Marente de Moor met De Nederlandse maagd
8. Doeschka Meijsing met De hanen en andere verhalen
9. Charlotte Mutsaers met Rachels rokje

De prijs voor meest creatieve inzending gaat naar Wilfred Takken. In zijn inzending stond op nummer 9: Het is niet eerlijk! Mijn Haagse jaren – J. Cohen.

De winnaar

Omdat er zeven juiste inzendingen waren moest de jury het reglement van dit spel uitbreiden: want wie wint er als meerdere mensen het goed hebben? Er is nagedacht over een loting, maar na ampel beraad heeft de jury gekozen voor een wat spannender alternatief: winnaar is diegene die als eerste de juiste oplossing opstuurt. Deelnemers aan aflevering 2 kenden deze regel nog niet, maar de jury hoopt dat de zes foutloze niet-winnaars met de hand over het hart zullen strijken, met name omdat de eer gaat naar iemand die de master redacteur-editor volgt aan de Universiteit van Amsterdam:

De winnaar van de tweede aflevering van Flapraden is Esther van Dijk!

En dan de prijs: die bestaat naast de eer uit het boek Moeten wij van elkaar houden van Bas Heijne en is beschikbaar gesteld door webwinkel NRC Lux.

Maandag gaan we weer #flapraden.