Film1 brengt gratis de uitreiking van de Oscars

Sacha Baron Cohen mag niet verkleed als baarddictator komen, voor het eerst sinds 1929 maakt een stomme film kans om een prijs te winnen en Bridget Maasland staat niet naast de rode loper omdat de plaatskaartjes te duur zijn. Hollywood maakt zich op voor de Oscaruitreiking, en dankzij Film1 kan Nederland gratis meekijken.

De betaalzender is zondagnacht opengesteld voor iedereen met een digitale aansluiting, uitgezonderd de 1,4 miljoen digitale abonnees van KPN. Film1 heeft geen distributieovereenkomst met KPN. Om middernacht begint de aankomst van de sterren op de rode loper, om half drie de uitreiking. Op maandagavond 10 uur zendt Film1 gratis de samenvatting uit. Deze is vanaf half negen ook op de website te zien.

Film 1 zendt de uitreiking voor de zevende keer uit. De zender ziet de uitzending als kans om zich aan een nieuw publiek te presenteren.

Vroeger was het vaak moeilijk of onmogelijk om de uitreiking van de filmprijzen te bekijken. De uitzendrechten zijn zo duur, dat geen grote Nederlandse omroep zich eraan waagt. Zeker niet omdat het om een nachtuitzending gaat, voor een relatief klein publiek. In de jaren negentig heeft de BBC een tijdje de uitreiking uitgezonden. Ook waren er radio uitzendingen waarin een verslaggever vanuit het buitenland vertelde wat hij op tv zag.