Espresso met Vladimir Poetin

Tienduizenden Russen namen deel aan een mars in Moskou om hun steun te betuigen aan de Russische premier Vladimir Poetin. ‘Het was overweldigend,’ zegt Poetin de volgende dag bij een espresso. ‘Dit had ik niet verwacht.’ Hij neemt een klein slokje. ‘Dit had ik echt niet verwacht.’

Foto Reuters / Sergei Karpukhin

Stadion

Tienduizenden Russen namen deel aan een mars in Moskou om hun steun te betuigen aan de Russische premier Vladimir Poetin. ‘Het was overweldigend,’ zegt Poetin de volgende dag bij een espresso. ‘Dit had ik niet verwacht.’ Hij neemt een klein slokje. ‘Dit had ik echt niet verwacht.’ Klopt het dat veel deelnemers aan de mars van gisteren zijn betaald? ‘Dat gerucht heeft Bashar al-Assad de wereld in gebracht,’ zegt de Russische premier. ‘Pure nijd.’ Hoe zit het met onderwijzers, gemeenteambtenaren en werknemers van staatsbedrijven die twee dagen vrij is beloofd in ruil voor hun komst? ‘Is dat een grap?’ zegt Poetin. ‘Heeft Sacha Baron Cohen dat gezegd?’

Na de mars verzamelden zo’n honderdduizend mensen zich in het Loujniki-voetbalstadion in Moskou. ‘Ik heb gehoord dat Assad nu Camp Nou wil afhuren,’ zegt Vladimir Poetin, ‘om zo in het Guinness Book of Records te komen als dictator die het grootste stadion vol krijgt.’ Heeft hij tips voor de Syrische leider? ‘Als ik Assad was, zou ik mensen twee dagen extra leven beloven in ruil voor hun komst.’ Poetin neemt nog een slokje espresso. ‘Maar dat Camp Nou zal een struikelblok blijven.’