Energiebedrijven hoeven (nog) niet op te splitsen: uitstel van uitspraak

De uitspraak van de Hoge Raad over de splitsing van energiebedrijven is uitgesteld. Er wordt eerst advies gevraagd aan het Europese Hof. Dat betekent dat energiebedrijven die zich nog niet naar de wet gevoegd hadden, zoals Eneco en Delta, tot die tijd hun gang kunnen gaan.

De ‘splitsingswet’ (officieel de Wet Onafhankelijk Netbeheer) trad in 2007 in werking en houdt in dat energiebedrijven niet én het opwekken én het transporteren van energie mogen doen. Dat moet gesplitst worden in aparte concerns, bepaalt de wet, omdat dat de concurrentie zou bevorderen. Zo kon het leveren van de energie door commercieel bedrijf gebeuren en het distribueren ervan een publieke dienst zijn. Energiebedrijven die beide activiteiten nog ontplooiden hadden tot 1 januari 2011 de tijd om de splitsing te maken.

Nuon en Essent gehoorzaamden, maar Eneco en het Zeeuwse bedrijf Delta niet. Zij bleven alles onder één dak houden omdat ze vonden dat de wet niet samenging met Europees recht. Er kwam een rechtzaak aan te pas. Den Haag werd aanvankelijk in het gelijk gesteld, maar het hoger beroep werd in 2010 gewonnen door de energiebedrijven.

Daarop kwam de Hoge Raad vervolgens vandaag met het uitstel in de zaak. Het wil eerst antwoorden op de vragen die het gesteld heeft aan het Europese Hof over of en hoe de splitsingwet en het Europese recht naast elkaar kunnen bestaan.

Volgens NRC-redacteur Cees Banning, die de zaak volgt, duurt het nu nog wel twee tot drie jaar voordat er een definitieve uitspraak gedaan wordt.