Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Een camera in je mik op de spoedeisende hulp. VUmc: kan prima

Screenshot '24 uur: tussen leven en dood'

Niet-dokters kijken mee als u op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum wordt binnengebracht. En als patiënt weet je niet (altijd) dat je gefilmd wordt.

“Het gaat er natuurlijk om wíe heeft meegekeken”, verdedigde Jaap Bonjer, hoofd van de spoedeisende hulp, zich gisteravond in Nieuwsuur voor de reality-serie ’24 uur: tussen leven en dood’. ‘Het zijn medewerkers van Eyeworks met geheimhoudingsplicht’. Niet-dokters dus.

35 camera’s registreren patiënten

In totaal volgden 35 camera’s twee weken lang het wel een wee van patiënten in het Amsterdamse ziekenhuis; van het binnenkomen in de wachtkamer tot behandeling en vertrek.

Een schending van het medisch beroepsgeheim? Als er geen toestemming is van de patiënt, wordt het eventueel opgenomen beeldmateriaal direct vernietigd, aldus het VUmc. Bij de heer Janssen, een vader van een patiënt, liep het anders. Aan hem werd niet vooraf om toestemming gevraagd om de beelden uit te zenden. Het meekijken is al erg genoeg, zei medisch ethicus Erwin Kompanje eerder bij Nieuwsuur. ‘Je laat iemand toe in de behandelkamer die daar niets te zoeken heeft. De wet is daar heel duidelijk over.’

Kijk de Nieuwsuur-uitzending van gisteravond terug:


(klik hier voor de volledige uitzending)

‘Achteraf hadden we patiënten moeten informeren bij de ingang’

Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc, in een verklaring:

“We betreuren dat er een verkeerde indruk is ontstaan rond het programma. Wij willen vooral laten zien hoe betrokken onze medewerkers zijn en hoe ze goede zorg leveren op de SEH van VUmc. Het waarborgen van de privacy is daarbij van het grootste belang. Daar hebben we met Eyeworks hele goede afspraken over gemaakt. Achteraf hadden we naast de informatie in de wachtkamer ook bij de ingang een medewerker van VUmc actief de patiënten moeten laten informeren. We hebben de eerste aflevering een aantal dagen geleden gezamenlijk bekeken en zijn blij met het integere en indringende portret dat is geschetst.”

‘Hier worden juridische en ethische grenzen overschreden’

Gisteren werd de eerste aflevering van de omstreden RTL-realityserie vervroegd uitgezonden. Eyeworks wil dat de kijker zelf oordeelt of deze vorm van televisie toelaatbaar is.

Volgens ethici worden juridische en ethische grenzen overschreden. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg wil opheldering van het VUmc. Het ziekenhuis zelf blijft ondertussen achter het programma staan.

VUmc opent meldpunt

Het VUmc heeft inmiddels een meldpunt geopend voor patiënten en familieleden die in de opnameperiode van het programma op de spoedeisende hulp zijn geweest en vragen hebben.

Eerder reageerde de landelijke artsenfederatie KNMG ook al verontwaardigd: