De voordelen van een overstroming

Children play with a ball during a flood near their house in Jakarta February 23, 2012. Heavy rain caused flooding in some parts of the capital. REUTERS/Supri (INDONESIA - Tags: ENVIRONMENT DISASTER SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De jongen vooraan ziet eruit als een talentvolle waterpoloër, zo overtuigend duikt hij naar de bal. Misschien een toekomstige topkeeper? Een jongen op de achtergrond lijkt de score bij te houden.

Het beeld ziet er vrolijk uit, maar de aanleiding voor de waterpret in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, is een stuk somberder. Door zware regenval ontstonden er deze week overstromingen in delen van de miljoenenstad.

De overstromingen lijken in verhouding mee te vallen. Er staan enkele duizenden huizen onder water, en zo’n 200 mensen zijn geëvacueerd, zo is te lezen op de site van de provincie. Over doden of gewonden wordt niet geschreven. Internationale persbureaus hebben nog niets gemeld over de situatie in Jakarta (9,5 miljoen inwoners).

Tijdens het regenseizoen (van november tot en met april) heeft Jakarta regelmatig te maken met zware overstromingen. In 2007 vielen door overstromingen in Jakarta 57 doden, zeker 450.000 mensen raakten toen hun huis kwijt.

Volgens de Jakarta Post is de kans klein dat er dit jaar grote overstromingen ontstaan in de stad vanwege de huidige ongewone wind en luchtdrukpatronen in de regio.