De Lord van de heidemoorden

Longford (Tom Hooper, 2006)Ned. 2, 23.10 – 00.40 uur

‘The Moors Murders’ (heidemoorden) is de bijnaam van de misdaden die Ian Brady en Myra Hindley tussen 1963 en 1965 begingen. In die twee jaar vermoordden ze op gruwelijke wijze vijf kinderen. Sommigen werden gemarteld, anderen seksueel misbruikt. Twee werden er begraven op de hei vlakbij Manchester. Pas in 1985 kwam de volle omvang van hun daden aan het licht.

In 2006 werden er twee televisiefilms over de Heidemoorden gemaakt. See No Evil: The Moors Murders gaat vooral over Brady en Hindley, en Longford bekijkt de seriemoordenaars vanuit het perspectief van Lord Longford.

De katholieke en liberale Longford was lid van de Labourpartij en voorstander van de rechten van gevangenen. Hij pleitte voor de hervorming van het gevangenissysteem, geloofde niet in lange straffen en de gedachte ‘eens een dief, altijd een dief’. Als gevangenen zich goed gedroegen, mochten ze vervroegd in vrijheid worden gesteld. Hij durfde dit ook te bepleitten voor seriemoordenares Myra Hindley, volgens de Engelse pers ‘the most evil woman in Britain’.

Longford is een echte karakterstudie. Wat zag hij in Hindley? Waarom bezocht hij haar meermalen in de gevangenis? Manipuleerde de tot het katholicisme bekeerde Hindley hem? Jim Broadbent geeft prachtig gestalte aan de eigengereide Longford – door Engelsen Lord Wrongford genoemd. Voor hem geen compassie.

André Waardenburg