Chávez onderweg naar ziekenhuis voor operatie

Gesteund door het Venezolaanse volk gaat de president vanmiddag op weg naar Cuba voor een urgente operatie. Foto AP / Ariana Cubillos

De Venezolaanse president Hugo Chávez is met spoed op weg een Cubaans ziekenhuis om een ​​tumor te laten verwijderen. Het gezwel zit op dezelfde plek als waar vorig jaar kanker werd vastgesteld.

Chávez wordt in Cuba behandeld door dezelfde artsen die hem vorige zomer hebben behandeld tegen de ziekte. Vanmiddag nam de president afscheid van zijn supporters en militaire officieren op zijn presidentieel paleis Miraflores voor hij op weg ging naar het vliegveld.

De Venezolaanse president zei enkele dagen geleden op de Venezolaanse staatstelevisie dat hij opnieuw geopereerd moet worden om “afwijkend weefsel” te laten verwijderen, maar wist toen nog niet te melden wanneer. Hij ontkende wel geruchten dat de kanker is uitgezaaid:

“Ik ontken met klem de geruchten die de ronde doen, dat er sprake is van uitzaaiing in mijn lever, dat de kanker overal in mijn lichaam zit en dat ik terminaal ben.”

Chávez verzekerde de Venezolaanse bevolking dat hij in staat is mee te doen aan de aanstaande presidentsverkiezingen in oktober. De president neemt het op tegen de 39-jarige gouverneur Henrique Capriles.