CBS weet niet zeker of onderzoek klopt

Het CBS trekt het bericht dat Nederlanders steeds meer en duurder lenen in.

Rotterdam. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weet niet meer zeker of het bericht dat Nederlanders steeds meer en duurder lenen klopt. Daarom heeft het CBS besloten het bericht in te trekken en de cijfers opnieuw te bekijken. Volgens een woordvoerder is dit nog nooit eerder voorgekomen.

Woensdag meldde het CBS dat Nederlanders het afgelopen jaar voor 9,7 miljard euro consumptieve leningen (dus om televisies te kopen en niet om huizen mee te betalen) hadden afgesloten. Dat zou 0,5 miljard euro meer zijn dan in 2010. Ook meldde het CBS dat Nederlanders meer aankopen financierden met hun creditcard (4,5 miljard euro) dan met een lening bij de bank. Doorgaans is de rente op een creditcard hoger dan de rente op een banklening. Daarom kopte het CBS dat Nederlanders meer en duurder lenen.

De Volkskrant twijfelde aan deze bewering. Op een creditcard kun je op twee manieren lenen. Je kunt aan het begin van de maand een vliegticket via internet met je creditcard kopen. Dit wordt meestal aan het einde van de maand van je betaalrekening afgeschreven. Maar je kunt er ook voor kiezen het vliegticket gespreid over een paar maanden af te betalen. Volgens het CBS is bij de rekensom geen onderscheid gemaakt tussen betalingen die aan het eind van iedere maand werden afgelost en betalingen die werden uitgesmeerd.

De Volkskrant concludeerde gisterochtend: „Iemand die op internet een boek of een vliegticket met een creditcard afrekent, is volgens het CBS een sloeber die niet meer bij de bank kan lenen en daarom zijn creditcard gebruikt.” Dat iemand die zijn creditcard gebruikt volgens het CBS een sloeber is, klopt niet aldus de woordvoerder. „Die kwalificatie is voor rekening van de Volkskrant en komt niet van ons”, zegt hij.

Het CBS durft niet te zeggen wanneer duidelijk wordt of de conclusie dat Nederlanders meer en duurder lenen klopt. De vragenlijst die het CBS naar creditcardmaatschappijen heeft gestuurd en die dient als materiaal voor het onderzoek bevat mogelijk onduidelijke vragen.

nrc.next legde gisteren de nadruk op het nieuws van het CBS dat Nederlanders samen voor meer dan 10 miljard euro rood staan. Volgens het CBS kloppen die cijfers wel. Het betreft de roodstand op betaalrekeningen en daar worden creditcardschulden niet bij betrokken, aldus de woordvoerder. NRC