Brieven

Toestemming filmen staat niet open voor discussie

RTL filmt op de Spoedeisende Hulp van het VU Medisch Centrum voor haar serie 24 uur: Tussen Leven en Dood. Ook als je als patiënt geen toestemming geeft, heeft een ploeg van RTL zitten meekijken en luisteren. Bestuursvoorzitter Elmer Mulder spreekt over een „zorgvuldig project”. Het is duidelijk dat zijn ambities vooropstaan.

Jaap Bonjer, hoofd van de spoedeisende hulp, sprak in de uitzending van Nieuwsuur over een „brede maatschappelijke discussie hoe hiermee om te gaan”.

De wet is duidelijk. Niemand – en zeker een niet-zorgverlener – kijkt en luistert mee zonder vóóraf schriftelijke toestemming van de patiënt! Kennelijk hoopt Bonjer dat de grenzen worden verlegd. Dit mag in geen geval gebeuren.

Aafke Klopman

Leeuwarden

Zijn er dan overal camera’s?

Bij elk bezoek aan een arts, verpleegkundige en ziekenhuis zouden we allemaal zorgelijk om ons heen moeten kijken naar camera’s – links, rechts, boven, beneden, voor ons, achter ons en nog een keer. We moeten de arts, schoonmaker, baliemedewerker en verpleegkundige vragen of er wordt gefilmd. Of er camera’s zijn. Of er microfoons aanstaan. En vriendelijk verzoeken om een ondertekende schriftelijke verklaring op briefpapier dat dat inderdaad niet het geval is.

Ik vrees dat dit de enige manier is om de rotte appels in de breedte van ons hele medische landschap te leren dat wat zij doen, niet kan.

Bert de Jong

Amsterdam

Latex zit veel strakker

Het risico lopend vreemd commentaar te krijgen, wil ik bij de foto van Antonia de Sancha (NRC Handelsblad, 22 februari) toch even melden dat dit waarschijnlijk geen rubber én geen catwoman-pak is. Rubber, oftewel latex, zit veel strakker. Dit zit losser en gedraaid, waarschijnlijk iets van lycra, misschien met een coating. Sinds Michelle Pfeiffer zich in een soortgelijk pakje hulde, denkt iedereen hierbij aan Catwoman. Het heet gewoon een catsuit.

Frits Lebrechthausen

Langeraar