Beveiliging communicatiesysteem Defensie gekraakt

Hackers hebben een systeem van Defensie dat voor videoconferenties wordt gebruikt gekraakt. Ze konden inloggen met een standaard fabriekswachtwoord dat is te vinden in een handleiding die op internet staat, schrijft de Volkskrant vandaag.

Internetcriminaliteitdeskundige Rickey Gevers vond het lek na een tip van hackersgroep Anonymous. Met het wachtwoord kon hij de inlogpagina van een topman bij de Defensie Materieel Organisatie openen.

Zo kon onder meer worden gezien dat de commandeur maandag en dinsdag zeker vijf keer heeft vergaderd via het systeem. Volgens de krant zijn geen vergaderingen afgeluisterd. Defensie zou vaak gebruik maken van videovergaderingen vanwege de afstanden tussen de verschillende onderdelen.

Het is niet bekend wat voor informatie via de slecht beveiligde verbinding wordt gedeeld. Een Defensiewoordvoerder zegt in de krant dat het ministerie zelf waarschuwt voor dergelijke systemen omdat ze gemakkelijk kunnen worden gehackt. “En dat blijkt.”