Berlusconi: na 2013 moet Monti premier blijven

Formeel houdt Monti’s termijn op in het voorjaar van 2013.

rome. Oud-premier Silvio Berlusconi van Italië heeft volgens Italiaanse media de huidige premier Mario Monti gevraagd om na de verkiezingen van voorjaar 2013 aan te blijven. Hij zou dit voorstel woensdag hebben gedaan tijdens een ontmoeting. Monti zou het verzoek hebben afgewezen.

Berlusconi bezocht Monti samen met zijn partijvoorzitter Angelino Alfano en met zijn rechterhand Gianni Letta. Monti werd vergezeld door zijn kabinetschef Antonio Catricalà en voor het eerst ook door zijn vrouw Elsa. Officieel werden geen mededelingen gedaan over het gesprek.

De terughoudende reactie van Monti hoeft niet definitief te zijn, maar de technocraat waakt ervoor om zich voor het karretje van of centrum-rechts of centrum-links te laten spannen.

De grote politieke partijen op links en rechts vrezen de stembusgang van 2013, nu volgens een opiniepeiling nog maar 4 procent van de Italianen vertrouwen heeft in de partijen. De helft van de Italianen zegt niet te willen deelnemen aan de verkiezingen, het niet te weten, of blanco te zullen stemmen. 60 procent daarentegen zegt Monti te steunen.

De technocratische premier heeft met zijn hervormingen een eigen achterban gecreëerd die de partijen in de problemen brengt. Monti heeft aangetoond, zo schreef la Repubblica gisteren, dat politiek niet enkel gaat om het meten van voorkeuren en deelbelangen. NRC