Bekijk beelden van ‘Brave’, het eerste sprookje van Pixar

Beeld uit de Pixar-film Brave.
Beeld uit de Pixar-film Brave.

Het is de dertiende film van Pixar en hij komt in Nederland op 2 augustus uit. Maar gisteren zette de animatiestudio al een scène van Brave, hun eerste sprookje, op internet.

En de trailer die eerder al naar buiten kwam (na deze teaser):

Na onder meer speelgoed, monsters, vissen, auto’s en robotjes geeft Pixar dit keer Middeleeuwse karakters de hoofdrol, en in het bijzonder de roodharige Merida (stem van Kelly Macdonald), die de dochter is van een koning (komiek Billy Connolly) en koningin (Emma Thompson). Merida moet met behulp van haar moed en boogschietkwaliteiten een vloek ongedaan maken.

Met Brave, een film die zich rond de tiende eeuw in Schotland afspeelt, waagt Pixar zich voor de eerste keer aan een sprookje. En dat is niet de enige primeur: het is ook voor het eerst dat de protagonist een vrouw is. Hetzelfde gold aanvankelijk voor de regisseur, maar Brenda Chapman werd in oktober 2010 na een meningsverschil over de creatieve richting van het project gezet en vervangen door Mark Andrews. Beiden zullen wel als regisseur op de aftiteling vermeld worden.

Naar goede Pixar-gewoonte wordt ook Brave vergezeld van een korte film die bioscoopbezoekers (en later dvd-kijkers) erbij krijgen. Dat is La Luna, waar deze beelden al van verschenen (het bovenste filmpje in juni van vorig jaar, het onderste van deze maand):

De laatste film die Pixar uitbracht was het vervolg op Cars, Cars 2, vorig jaar. Maar we moeten terug naar 2009 voor het laatste project dat niet een vervolg op een eerdere film was: toen kwam Up uit. Het is de bedoeling dat na Brave in 2013 de prequel van Monsters, Inc., Monsters University, uitkomt.