EU legt Syrië nieuwe sancties op - Liga roept op tot nieuwe resolutie

VN-secretaris- generaal Ban Ki-moon ontmoette gisteren de leider van de Arabische Liga Nabil Elaraby, in aanloop naar de conferentie. Foto Reuters / Evan Schneider

De Europese Unie legt de Syrische regering opnieuw strenge sancties op wegens het aanhoudende geweld van militaire troepen in het land tegen burgers. De Arabische Liga roept de VN Veiligheidsraad daarnaast op tot een nieuwe resolutie voor een staakt het vuren.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppe maakte vandaag bekend dat een aantal nieuwe strenge sancties gericht tegen de Syrische president Assad aanstaande maandag van kracht worden. Onderdeel van de sancties is het bevriezen van de tegoeden die op de Syrische Centrale Bank staan.

Conferentie ‘Vrienden van Syrië’ van start

Juppe deed zijn uitspraken tijdens een conferentie van de nieuwe contactgroep de ‘Vrienden van Syrië’ die vanmiddag in Tunis van start ging. Hierbij zijn zeventig landen bijeen om te praten over een mogelijk einde aan het geweld in het land. Het hoofd van de Arabische Liga Nabil Elaraby opende vandaag de conferentie met een korte toespraak. Hierin sprak hij een oproep uit aan de VN Veiligheidsraad om tot een nieuwe resolutie te komen die oproept tot een onmiddellijk staakt het vuren in Syrië:

“Deze conferentie moet concrete bewegingen maken richting een resolutie van de Veiligheidsraad voor een staakt het vuren. Het is daarnaast van groot belang om een Arabische beweging op gang te krijgen die de veiligheid van het Syrische volk gaat waarborgen.”

De contactgroep is eerder deze maand in het leven geroepen nadat een VN-resolutie door een veto van China en Rusland werd tegengehouden, en wil een een overdracht van de macht in het land ondersteunen. Daarnaast is het een hoge prioriteit van de contactgroep om het bloedvergieten als gevolg van het harde ingrijpen van militaire troepen van president Bashar al-Assad tegen te gaan. In Tunis hebben Assad-aanhangers zich bij het hotel waar de conferentie plaatsvindt verzameld om tegen de conferentie te protesteren.

http://www.youtube.com/watch?v=-CXuAKl4JBo

Assad wordt door de contactgroep opgeroepen om zijn troepen met onmiddellijke ingang terug te trekken. Het geweld tussen troepen van Assad en rebellen van de bevolking neemt ondanks de diplomatieke druk uit het westen nog niet af. Sinds het begin van de opstand in maart vorig jaar zijn duizenden mensen in Syrië omgekomen. Ook vandaag zijn er burgers omgekomen. Persbureau Reuters spreekt van zeker acht doden in de stad Homs als gevolg van het geweld van militaire troepen.

Annan benoemd tot speciaal gezant

Eerder vandaag is de voormalig VN-topman Kofi Annan benoemd tot de nieuwe speciaal VN-gezant voor Syrië. De VN en de Arabische Liga hebben hem gezamenlijk benoemd.

Annan zal gaan bemiddelen tussen alle betrokken partijen in Syrië met als doel zo snel mogelijk een eind te maken aan het geweld en de mensenrechtenschendingen in het land. Hij zal een vreedzame oplossing van de Syrische crisis gaan uitdragen, zo staat in een verklaring van de Verenigde Naties.

Wapensmokkel naar Syrische rebellen getolereerd door het westen

Ook kwam vanmiddag naar buiten dat westerse landen illegale wapensmokkel naar Syrië door de vingers zien, waardoor de rebellen vanuit het buitenland worden voorzien van “lichte wapens, communicatie-apparatuur en nachtkijkers”. Dat meldt een bron binnen de Syrische oppositie vandaag aan persbureau Reuters.

De contacten van de oppositie worden eveneens aangeboord in pogingen om rebellen te voorzien van zware wapens, waarmee ze de strijd tegen militaire tanks kunnen aangaan. Ook gepensioneerde Syrische officieren proberen naar het land terug te keren om demonstranten bij te staan met advies om president Assad van de macht te ontheffen.

De anonieme bron binnen de oppositie meldt vanmiddag:

“We halen wapens Syrië binnen, enerzijds om ons tegen het regime van Assad te kunnen verdedigen, anderzijds om zelf de aanval te kunnen inzetten. De wapens zijn afkomstig van allerlei plekken, inclusief westerse landen. Het kost weinig moeite om de grens te passeren met de munitie. Geen van deze landen heeft zelf initiatief genomen in de bewapening van de rebellen, maar men houdt bewapende Syriërs niet tegen.”