Albert Heijn haalt ‘plofkip’ niet uit de schappen

Screenshot campagnefilm Wakker Dier

Albert Heijn blijft regulier kippenvlees verkopen. Wakker Dier had de supermarktketen verzocht de zogenaamde ‘plofkip’ uit het assortiment te halen, maar Albert Heijn geeft aan die oproep geen gehoor.

Wakker Dier eist minimaal één ster

Wakker Dier startte eerder dit jaar een campagne om te proberen een einde te maken aan de verkoop van regulier kippenvlees. Kuikentjes van vijftig gram worden volgens de actiegroep in zes weken afgemest tot een ‘vleeshomp’ van ruim twee kilo. De organisatie schreef onder meer veertig supermarkten en A-merken aan met het verzoek het reguliere kippenvlees te vervangen door kip met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Albert Heijn: niet genoeg vlees met één ster beschikbaar

Albert Heijn schrijft deze week in een brief aan Wakker Dier dat er simpelweg niet genoeg kippenvlees met één ster beschikbaar is om al het reguliere kippenvlees te vervangen.

‘Dat is natuurlijk een onzinargument’

“Dat is natuurlijk een onzinargument”, reageert Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier:

“Albert Heijn is met varkensvlees ook helemaal om. Toen ze besloten over te gaan op varkensvlees met minimaal één ster was dat vlees ook nog niet beschikbaar. Het ging om een miljoen varkens. Het is gewoon zaak dat de Albert Heijn andere afspraken maakt met hun leveranciers voor de nieuwe kippen.”

‘Klanten lopen weg vanwege duur vlees’

Albert Heijn vreest dat kippen een stuk duurder gaan worden voor de klant als ze overgaan op minimaal één ster. Daarnaast acht de keten de kans groot dat klanten in een andere winkel alsnog het reguliere vlees kopen. Wat Albert Heijn in ieder geval wel wil doen is de mogelijkheden bekijken om de kippen 20 procent meer ruimte te geven. Volgens Van de Wouw is dat “een stapje vooruit, maar de kip heeft er weinig aan; het is nog steeds propvol”.

Wakker Dier: geef het een jaar

Niettemin verwacht Van de Wouw dat supermarktketens en andere bedrijven op korte termijn overstag gaan:

“Het gaat om vijfhonderd miljoen kippen, dus we snappen dat het niet van vandaag op morgen gaat. Maar we vragen wel om een redelijke termijn. Dit is zo’n groot probleem, dat zo snel een aanpak behoeft. We verwachten dat de bedrijven binnen een jaar om zijn. Dat hebben we ook gezien bij onze eerdere campagnes, zoals die rond legbatterij-eieren. De bedrijven hebben nog een week om te reageren, daarna starten we onze campagne.”

Brief AH aan Wakker Dier

Staatssecretaris Bleker wil misstanden in de fokkerij aanpakken

Staatssecretaris Bleker presenteerde gisteren zijn nota Dierenwelzijn. Een van de speerpunten betreft het aanpakken van ongewenste erfelijke gebreken als gevolg van misstanden in de fokkerij.