Zondebokken

„Deze soeplul mag nooit meer mijn naam in zijn mond nemen, anders ga ik er voor zorgen dat hij zijn Kerstdiner door een slangetje krijgt.”

Was getekend: de toffe Hagenees Henk Bres.

Soeplul in kwestie is de schrijver Anton Dautzenberg, die, ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting, lid werd van de pedofielenclub Martijn die sinds enige tijd een verbod boven het hoofd hangt. Zijn lidmaatschap bracht Dautzenberg onder meer in conflict met Henk Bres, zelfverklaard pedojager.

„Ik krijg opvallend veel seksueel getinte dreigmails sinds mijn lidmaatschap”, zegt Dautzenberg. „Maar ook veel nationalistische.” Voor het laatste heeft hij een theorie: we leven in economisch zwaar weer, veel zekerheden vallen weg, men zoekt zondebokken – wie zijn daar beter geschikt voor dan mannen die loeren op het ultieme symbool van onschuld, kinderen.

„Ik zal jullie uitschakelen, jullie vernietigen het land”, mailde iemand hem.

De dreigementen heeft Dautzenberg gebundeld in het boekje Smerig gezwel wat je bent, sinds eergisteren gratis te downloaden van zijn site, www.ahjdautzenberg.nl. Op de site kan ook een donatie worden overgemaakt naar Martijn, die het geld zal aanwenden voor juridische bijstand. Op 7 maart beslist de rechter over het lot van de organisatie.

Dautzenberg heeft de dreigmails gerangschikt als ready mades:

Ik zal kosten wat het kostzorgen dat jullie niet meer slapen

Hij benadrukt dat zijn lidmaatschap van Martijn geen ironisch spel is. „Martijn is een transparante club van bedachtzame mensen die niet handelen naar hun gedachten. Dertig jaar geleden zou niemand Martijn voor de rechter slepen. Maar er vindt een herijking van de moraal plaats. Er trekt een conservatieve, populistische golf door Nederland.”

Dautzenberg, freelancejournalist, zegt opdrachten mis te lopen vanwege zijn associatie met Martijn. In de kroeg willen sommige mensen niet meer met hem praten. Joost Zwagerman schreef nog een groot stuk tegen hem.

„In de literaire wereld vinden ze mij een ijdeltuit. Maar dat maakt mij niets uit. Als je de absolute vrijheid van gedachten belangrijk vindt, dan moet je ook pal staan voor ideeën die je veracht.”

Het klinkt nobel en stoer, zeker nu we met politici te maken hebben die islamitische geestelijken het land de toegang willen verbieden nog voor ze hier ook maar een gedachte hebben geuit. Maar het wringt ook. Waarom zo hartstochtelijk voor een pedofielenclub strijden als je zelf geen pedofiel bent?

„Who’s next?” vraagt Dautzenberg. „Straks willen ze het werk van Gerard Reve verbieden. Die had ook gedachten over seks met minderjarige jongens.” Hij zegt bewondering te hebben gekregen voor de leden van Martijn die dagelijks onder de drek worden bedolven. Aardige mannen zijn het volgens Dautzenberg, die, zolang ze maar niet toegeven aan hun lusten, het volste recht hebben op hun gedachten en hun vereniging.

„Er wonen 160.000 mensen met pedofiele gedachten in Nederland”, zegt Dautzenberg. „Het grootste deel daarvan weet zich te beheersen. Het is onrechtvaardig om een heksenjacht tegen ze te beginnen omdat ze gedachten hebben die wij walgelijk vinden. Gedachten zijn niet strafbaar.”

    • Hassan Bahara