Wiet surfers nu doping

Dat er dit seizoen een surfer gepakt wordt op het gebruik van marihuana kan wereldkampioen Kelly Slater niet helemaal uitsluiten. „Dat zou wel grappig zijn. Wel balen voor die persoon natuurlijk. Maar in het surfen is natuurlijk geen gebrek aan verdenkingen van drugsgebruik. Dat hoort een beetje bij de levensstijl en het vele reizen. Maar dat heeft niets te maken met het wedstrijdelement.”

Ook in de surfwereld, waarin prestaties op de golven hand in hand gaan met een feestcultuur aan wal, is met ingang van dit seizoen een anti-dopingprogramma ingesteld conform de richtlijnen van werelddopingautoriteit WADA. Zaterdag begint de ASP World Tour met de Quiksilver Pro-wedstrijd in Australië en zullen de surfers voor het eerste aan dopingcontroles worden onderworpen. „We moeten als professionele sport voldoen aan bepaalde normen en dopingcontroles horen daar nu eenmaal bij. Ik heb daar geen problemen mee”, zei Slater gisteren voorafgaand aan de seizoensopening in Gold Coast.

De veertigjarige Amerikaan, elfvoudig winnaar van de ASP World Tour, denkt niet dat prestatiebevorderende middelen in zijn sport voet aan de grond krijgen. „Surfen draait vooral om vaardigheid en het nemen van de juiste beslissingen. Het gaat niet alleen om snelheid en kracht. Ik denk niet dat een surfer die doping gebruikt meer kans heeft een heat te winnen. Als je op een hardloopbaan zo snel wilt rennen als je kan dan heb je baat bij doping. Surfen is anders.” (Reuters)