We hebben een dip-dipje

GFW20 paprika
GFW20 paprika

Als ik de berichtgeving mag geloven, zit Nederland in een recessie. Ofwel, we hebben een economisch dipje. Nu is de financiële wereld niet bepaald mijn gebied van expertise, dus over de economische kant kan en wil ik me niet uitlaten, maar ik weet wél een hoop over dipjes. Culinaire dipjes voor op een plakje brood welteverstaan.

Het toeval wil dat we in Nederland een beetje met een dip-dipje te kampen hebben. Of dit te wijten is aan de bovengenoemde recessie durf ik niet te beweren, maar menig landgenoot lijkt de laatste tijd wel erg vaak terug te vallen op de goeie, oude kruiden/knoflookboterdip. In restaurants, op het terras, maar ook bij menig thuiskok wordt het mandje brood standaard vergezeld door een bakje welriekende knoflookboter. Het is mij absoluut onduidelijk waarom vaak wel met zorg aandacht wordt besteed aan het uitkiezen van het perfecte brood, maar niet aan het begeleidende smeerseltje. Dat moet beter. Ik wil verse tapenades, bijzondere smaakmakers die bij het gerecht passen en dipjes die het goed doen op een plakje brood voor de lekkere trek. Weg dus met die vette knoflook. Er zijn genoeg stijlvollere doch makkelijkere en lekkerdere dipjes te bedenken. Die staan bovendien ook een stuk leuker naast het broodmandje dan die afgezaagde kruidenboter.

Een olijventapenade is bijvoorbeeld zo gepiept. Doe daarvoor een handje pitloze groene olijven met een teentje knoflook, 3 eetlepels kappertjes en een scheutje goede extra vergine olijfolie en versgemalen peper en zout in de keukenmachine en maal tot een grove dip.

Een andere lekkere en verrassende optie is een smeerseltje van linzen. Hij vergt iets meer tijd en kunde dan de olijvendip, maar is zeker ook de moeite waard. Was de linzen grondig en kook ze tot ze zacht zijn. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekepan en fruit hierin kort de ui, knoflook, komijn en koriander. Doe de paprika erbij en bak alles nog zo’n drie minuten op middelhoog vuur. Haal de pan van het fornuis en maak een fijn papje van de ingrediënten met behulp van een blender of keukenmachine. Giet de linzen af, spoel ze af met koud water en prak ze met een vork (er mogen best wat grotere stukjes tussen zitten). Snijd de peterselie fijn en meng de helft hiervan samen met de linzen goed door het papje uit de keukenmachine. Breng vervolgens op smaak met versgemalen peper en zout en eventueel met nog een klein scheutje olijfolie. Doe de dip in een mooi bakje en strooi er de rest van de peterselie overheen. Serveer koud.