Vernieuwbouw Thialf

Er komt geen nieuw Thialf naast het voetbalstadion in Heerenveen. Het 25 jaar oude ijsstadion wordt ingrijpend verbouwd. Provinciale Staten van Friesland blokkeerden gisteren een ambitieus nieuwbouwplan (kosten 100 miljoen) van het college.

Coalitiepartijen PvdA en Fryske Nasjonale Partij (FNP) vonden de kosten voor complete nieuwbouw te hoog. Oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie, SP en PVV waren ook tegen. Provincie en gemeente Heerenveen zouden voor nieuwbouw samen 40 miljoen bijdragen.

Net als de Nederlandse topschaatsers, die zich beklagen over het ‘verouderde’ Thialf, is de gemeente teleurgesteld. Volgens wethouder Buwalda komt een nieuwbouwplan eens in de dertig jaar voorbij. Volgens het CDA, de coalitiepartij die vóór stemde, missen de ‘tegenpartijen’ lef en ambitie om te kiezen voor nieuwbouw. Vernieuwbouw kost 50 miljoen, waarvan de provincie en Rijk elk 20 miljoen moeten betalen.

PvdA-gedeputeerde Hans Konst spreekt van een „gemiste kans”. Dat vindt ook bondsvoorzitter Doekle Terpstra. „Het is de vraag of Thialf zijn koppositie kan behouden en of ‘goedkoop’ geen ‘duurkoop’ wordt. De competitie is stevig. Nieuwe ijsstadions elders zijn al klaar.”

Op de huidige locatie moet de snelste en duurzaamste laaglandbaan ter wereld komen. Zo behoudt Thialf zijn A-status voor grote toernooien. Dit najaar wordt duidelijk of de financiering lukt. In 2015 moet het vernieuwde Thialf klaar zijn.