Manning formeel beschuldigd van ‘heulen met vijand’ WikiLeaks

Een poster van Bradley Manning wordt omhoog gehouden tijdens een demonstratie van Occupy Londen, 18 januari 2012. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Bradley Manning, de militair die wordt verdacht van het lekken van documenten van de Amerikaanse regering naar WikiLeaks, is voor een militaire rechtbank formeel in staat van beschuldiging gesteld voor onder meer het “heulen met de vijand”.

Dat meldt persbureau AFP. Bij een hoorzitting in de Amerikaanse legerbasis Fort Meade in Maryland las de militaire aanklager de 22 aanklachten tegen hem voor, waarvan de bovengenoemde de zwaarste is. Manning liet weten zich niet te willen uitspreken over zijn schuld of onschuld.

Volgens de militaire aanklagers werkte de oprichter van de klokkenluidersorganisatie, Julian Assange, met “mol” Manning samen. Manning wordt berecht voor het opzettelijk lekken van meer dan 700.000 geheime documenten naar WikiLeaks, waaronder diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. De 24-jarige soldaat zou in chatgesprekken hebben toegegeven dat hij hiervoor verantwoordelijk is. Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten.

Reportage van RussiaToday over de ‘klokkenluider’

Manning zat voorafgaande aan de militaire rechtszaak bijna twee jaar vast. Sinds zijn arrestatie in Irak in mei 2010 is hij verworden tot het symbool van de anti-oorlogsbeweging en voorstanders voor de vrijheid van informatie.

    • Hans Klis