Venus zonder vetplooitjes

Kunstenares Anna Utopia Giordano werd een internethype door bekende Venusschilderijen aan te passen aan de huidige schoonheididealen.

Hun vetplooitjes zijn verdwenen, heupen iets slanker en borsten een paar cups groter. De Italiaanse kunstenares Anna Utopia Giordano heeft tien bekende Venussen, waaronder die van Titiaan, Francesco Hayez en J.A.D. Ingres, met Photoshop aangepast aan de ‘hedendaagse idealen’.

Het Venus-project handelt volgens Giordano in eerste instantie over de voortschrijdende „demystificatie van de perfectie”. Sinds de Mona Lisa van een snor werd voorzien door Marcel Duchamp, eigenen kunstenaars zich eeuwenoude ‘ongenaakbare’ kunstwerken toe, bewerken ze en voorzien ze van een eigen stempel. Volgens Giordano wordt de annexatie van beelden door Photoshop steeds eenvoudiger. „Dankzij fotobewerkingsprogramma’s onttronen we de iconen van onze samenleving, de beelden die geworteld zijn in ons collectieve onderbewustzijn. Dit is, afhankelijk van hoe je het bekijkt, fantastisch en tragisch tegelijk.”

Maar Giordano wil ook het debat op gang brengen over de invloed van Photoshop op het vrouwbeeld en het huidige slankheidsideaal. Giordano: „Ik koos Venus, godin van de schoonheid, als onderwerp om de evoluties van onze esthetische idealen aan te kaarten.”

Giordano’s werk werd enkele dagen nadat het online werd geplaatst, wereldwijd door websites en traditionele media opgepikt. „Ik was verrast te zien hoe gemakkelijk je aansluit bij de tijdsgeest. Ik leerde dankzij mijn publicatie ook andere kunstenaars kennen die met gelijkaardige projecten bezig zijn zoals Nazareno Crea en Joshua Marr.”

De Italiaanse werd niet alleen geprezen voor de wijze waarop ze het debat stimuleerde, ze kreeg ook veel negatieve reacties. „Sommigen interpreteerden mijn werk als een ode aan het huidige schoonheidsideaal en het gebruik van Photoshop. Maar ik vel geen oordeel, noch over de huidige, noch over de vroegere idealen. Ik demonstreer simpelweg een bestaand gebruik en dat de criteria waarmee mensen elkaar beoordelen evolueren door de tijd heen.”