Uitgelicht

Film

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op Washingtonse politiek kenmerkt aardige romantische komedie waarin populaire president annex weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging Annette Bening. Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur. RTL8, 20.30-22.45u.

Monster-in-Law (Robert Luketic, 2005, VS). Zoetsappige romantische komedie met Jennifer Lopez. Comeback van Jane Fonda, als mogelijke schoonmoeder van Lopez. In de eerste, scherpe scènes wordt gesold met het imago van Fonda als politiek bewuste, sterke vrouw. Ze speelt een talkshowhost die wordt afgedankt voor een jong ding. Politiek bewustzijn legt het af tegen a-politieke leeghoofdigheid.Net 5, 20.30-22.30u.

Premonition (Mennan Yapo, 2007, VS). Huisvrouw Sandra Bullock krijgt op een dag te horen dat echtgenoot Julian McMahon overleden is. Als ze de volgende dag wakker wordt staat haar overspelige man echter springlevend voor haar. En zo worden in deze nogal ongeloofwaardige thriller in Bullocks geest de dagen een week lang door elkaar gehaald. Is ze gek, helderziend of slachtoffer van een wervelwind? RTL5, 20.30-22.30u.

Wesh Wesh qu’est-ce qui se passe? (Rabah Ameur-Zaïmeche, 2001, F). Debuutfilm van Frans-Algerijnse regisseur met hemzelf in de hoofdrol als Kamel, illegaal terug in de Parijse voorstad waarin hij is opgegroeid. Nadat hij in de gevangenis heeft gezeten is hij Frankrijk uitgezet. Nu probeert hij zonder papieren weer werk te vinden maar moet hij machteloos toezien hoe het sociale verval in zijn wijk toeneemt. Met Nederlandse ondertiteling.TV5, 21.00-22.25u.

Informatief

Rail away. Serie over bijzondere spoorlijnen. Vanavond over de Centovalli, de verbinding tussen het Zwitserse Locarno en het Italiaanse Domodossola. Twee uur lang voert de route langs weelderige plantengroei, diepe ravijnen, klaterende watervallen, wijnbouwakkers, kastanjebossen en dromerige dorpjes.Ned.2, 19.55-20.25u.

De rekenkamer: wat is mijn bloed waard? Ruim een half miljoen Nederlanders geeft regelmatig gratis bloed bij de bloedbank, Sanquin, die als enige in Nederland bloed mag afnemen en doorverkopen aan ziekenhuizen. Ionica Smeets hoort vanavond dat haar bloed voor ruim 200 euro wordt doorverkocht aan ziekenhuizen. Dat is dubbel zoveel als de Belgische bloedbank vraagt. Ajouad El-Miloudi gaat naar de afdeling plasma van Sanquin. Bloedplasma wordt gebruikt voor de productie van allerlei medicijnen. Dit blijkt een zeer winstgevende tak van de organisatie die zegt alle inkomsten te investeren in ontwikkeling en kwaliteitsverbetering van bloed en de bloedvoorziening. De bestuursvoorzitter van de stichting staat voor een salaris van drie ton per jaar op de loonlijst.Ned.3, 20.25-21.00u.

Rätsel Burnout. Zowel in de geneeskunde als in de maatschappij is het fenomeen burn-out omstreden. Modediagnose, of lifestyle-aandoening, is de veelgehoorde stelling. Maar ingebeelde ziekte of niet, de lijder verlangt genezing. In deze film wordt het fenomeen wetenschappelijk bekeken: wat is burn-out, hoe ontstaat het, hoe komt de diagnose tot stand, wat is de behandeling? Aangetoond wordt wat de fysieke gevolgen van stress kunnen zijn en hoe mensen kunnen herstellen. Arte, 22.15-23.05u.

Holland Doc: Het Kaf en het Koren. Film van Stefan Wittekamp en Suzanne Arts die vorig jaar konden filmen bij de sekte van Harold Camping. Hij had voorspeld dat de wereld op 21 mei 2011 zou vergaan. In deze film zijn de hoop, angst en eenzaamheid van drie sekteleden en hun gezinnen vastgelegd. Ned.2, 22.55-23.55u.

Amusement

Donna Leon. Duitse misdaadserie naar de boeken van de Amerikaanse auteur Donna Leon over de Venetiaanse commissaris Brunetti. De aflevering van vanavond (Die dunkle Stunde der Serenissima) is een verfilming van Willful Behavior uit 2002. Een studente van Brunetti’s echtgenote Paola vraagt hem of haar grootvader postuum gratie kan krijgen voor een misdaad. Brunetti houdt de boot af maar is onder de indruk van haar intelligentie en morele ernst. Niet lang daarna wordt de studente vermoord.ARD, 20.15-21.45u.

Sport

Voetbal: Europa League. Verslag van PSV - Trabzonspor, om 21.00u gevolgd door Manchester United - Ajax. RTL7, 19.00-23.15u.

Skeleton: WK vrouwen. Rechtstreekse reportage uit Lake Placid van de eerste twee runs.ARD, 19.05-19.50u.

Voetbal: Europa League. Verslag van de wedstrijd Anderlecht - AZ. Canvas, 20.40-23.00u.