Tv-plannen in digitale etalage: Thuis spelen bij Ricky en Leo

Net als kunstenaars moeten televisiemakers in toenemende mate hun eigen broek ophouden en hun kostje bij elkaar scharrelen. Als je moet wachten totdat jouw programma-idee past in de opvattingen van een netmanager, dan kun je net zo goed intussen zelf een eigen publiek gaan werven op internet.

Dit soort gedachten liggen ten grondslag aan het initiatief EU1.tv, dat zowel een website als een digitale zender bij UPC is. Naar verluidt is er binnenkort ook een app van voor tablet en iPhone, maar die kan ik nog niet vinden.

Op EU1.tv staan trailers, fragmenten, pitches en rudimentaire proefuitzendingen van nog niet bestaande programma’s. Je kunt als bezoeker geld toezeggen als co-financier, een Facebook-duim opsteken of gewoon nieuwsgierig gluren.

De eerste projecten zijn voornamelijk dramaproducties, waarvan je om uiteenlopende redenen best begrijpt waarom de officiële zenders er nog niet voor in de rij staan. In een geval staren alleen drie jongemannen met een baard van een paar dagen (erg in de mode, je ziet dat nu overal) ernstig in de camera en delen mee dat ze goedkope films willen gaan maken.

Aan het andere einde van het spectrum vinden we een sympathiek muzikaal huiskamerproject, getiteld Monday, Monday. Omdat de meeste muzikanten maandag vrij zijn, kunnen ze dan op visite bij het stel Ricky Koole en Leo Blokhuis, in een nog lege nieuwe woning.

In de proefuitzending komt Tim Knol langs en zingt een duet met Koole. Alle drie nemen ze een cd mee en praten aan de keukentafel over muziek. Simpeler kan het bijna niet, maar ik denk dat ik er graag naar zou kijken.

Er zijn namelijk weinig televisieprogramma’s die op aanstekelijke manier de creatieve aspecten van popmuziek belichten. De pogingen in die richting doen vermoeden dat je met de juiste casting passie en elan zou kunnen overdragen op de kijker.

De TROS legde veel eer in met twee seizoenen Ali B op volle toeren, waarin rappers en oudere Nederlandse popartiesten elkaar ontmoetten en samenwerkten. Op dezelfde plaats en tijd (woensdag Nederland 3) presenteert de TROS nu Studio 9, dat door onverwachte ontmoetingen inzicht probeert te geven in het creatieve proces.

In een goed geoutilleerde Brusselse studio, waar je ook kunt blijven slapen, wordt een bekende Nederlandse artiest of band gekoppeld aan een mystery guest. Binnen 36 uur moeten ze samen een nummer schrijven, uitvoeren, opnemen en mixen.

Het boterde gisteren aanvankelijk nauwelijks tussen de singer-songwriters Sanne Hans (Miss Montreal) en Frank Boeijen, maar er kwam op onnavolgbare wijze toch iets moois uit, dat nog het meest leek op Bløf.

    • Hans Beerekamp