Topeconomen bepleiten getrapte afbouw hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek moet geleidelijk worden afgebouwd. Het systeem leidt tot een overmatige hypotheekschuld bij huishoudens, bedreigt de financiële stabiliteit en de onzekerheid over de toekomst van de woningmarkt is slecht voor het consumentenvertrouwen. Dat staat in een manifest van 22 vooraanstaande economen. De hoogleraren hebben een stappenplan opgesteld voor de noodzakelijke hervorming van de woningmarkt, de financiering van hypotheken en het fiscale stelsel.

Naast de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek noemt het rapport afschaffing van de overdrachtsbelasting en een maximumhypotheek ter waarde van de marktprijs van een woning. Dat betekent meer eigen inbreng of een extra, niet aftrekbare lening, voor toekomstige kopers. Binnenkort onderhandelt de coalitie over aanvullende bezuinigingen. Geert Wilders (PVV) liet vorige week al weten dat de hypotheekrenteaftrek, volgens het huidige regeerakkoord nog onaantastbaar, dan niet langer taboe is. Novum