theater

DOEK! door: Maria Goos met: Peter Blok en Loes Luca regie: Aat Ceelen Kik productions Ben van Duin

Saturday Night Fever

Hoofdrolspeler Joey Ferre is als Tony Manero het onmiskenbare middelpunt van een geoliede show die de vaart er vooral in houdt met veel frenetieke discodans. Intussen zijn we door de herinnering aan John Travolta met zijn ongeëvenaarde wie-doet-me-watloopje en de pulserende muziek alleen wel goeddeels vergeten dat er in Saturday Night Fever ook minder opwindende scènes zaten.

Maar de shownummers wervelen, het orkest in de bak laat het koper schetteren en de bassen stuiteren, het lichtontwerp is fonkelend mooi en de voortdurende decorwisselingen verlopen verbluffend soepel.

Inl. musicals.nl

In zeer goede staat

Het gaat goed met Roué Verveer, zegt hij in zijn vijfde programma. Menig ander cabaretier zou met zo’n blij gemoed wellicht enige irritatie opwekken, maar Verveer niet. Zodra de blijheid te veel dreigt te worden, heeft hij een bevrijdende grap achter de hand om het voorgaande te relativeren. Door zijn luchtige toon kan Roué Verveer veel onderwerpen aan. Zo blijft ook een lang blok over de dood volledig verteerbaar. Er is niet veel cabaret met zo’n goed humeur als het zijne.

Inl. roueverveer.nl

De geit of, Wie is Sylvia?

In De geit of, Wie is Sylvia? van Edward Albee zet een architect zijn succesrijke leven op het spel door een liefdesrelatie te beginnen met een geit. Albee mort aan het keurig aangeveegde bestaan der middenklasse, en aan de grenzen van de tolerantie. Acteurs Bert Luppes en Ria Eimers maken er bij het Onafhankelijk Toneel een grappig huwelijksdrama van. Maar gaandeweg wordt het tragisch. Dit is Albee’s grootste verdienste: hij maakt het groteske gegeven tot een invoelbaar probleem.

Tournee. Inl. ot-rotterdam.nl

Doek!

Reprisetournee van Maria Goos’ succesvoorstelling. Loes Luca en Peter Blok brengen een wervelende, indringende voorstelling over echt en niet-echt, over toneelkunst en het werkelijke leven, gespeelde liefde en oprechte liefde in de spitsvondige tekst van Goos. Ze vertolkten twee toneelspelers die door liefdesomstandigheden uit elkaar zijn gegroeid. Roerend en teder.

Inl.: kikproductions.nl

Op komst:

Vertellingen van 1001 Nacht

Het Zuidelijk Toneel maakt een sprookjesachtige spektakelvoorstelling met rollen van cabaretier Marc-Marie Huijbegts en de Ashton Brothers. Huijbregts speelt Sheherazade, die met haar verhalen voor de sultan haar leven probeert te redden. Première 25/2. Inl. hzt.nl

Op komst:

Oom Wanja

Tweede deel in de Tsjechov-trilogie van Gerardjan Rijnders bij Hummelinck Stuurman, met onder anderen Pierre Bokma en Hein van der Heijden. Orde heerst op het landgoed waar Wanja met zijn moeder en zijn nichtje Sonja woont. Als Sonja’s vader en zijn tweede vrouw, de veel jongere Jelena, ook daar komen wonen, raakt iedereen uit zijn doen.

Première 25/2. Inl. tsjechov3.nl