Teeven: maak eigen bijdrage ggz ongedaan

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) wil dat de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg wordt teruggedraaid. De uitspraken van Teeven zijn opvallend omdat die verhoging juist is afgesproken in het regeerakkoord.

Teeven zei vanochtend op radiozender BNR dat die afspraak volgens hem „terugonderhandeld” moet worden bij de bezuinigingsbesprekingen in maart.

Teeven vreest dat de eigen bijdrage mensen met bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis ontmoedigt om in behandeling te gaan. Deze mensen kunnen dan ontsporen. De kans dat zij in aanraking komen met justitie, neemt toe. Teeven: „Je bezuinigt bij Volksgezondheid en vervolgens geef je meer geld uit bij Justitie. Dat is niet de weg die we zouden moeten volgen.”

Directeur Paul van Rooij van GGZ Nederland geeft de staatssecretaris gelijk. „De impact van de bezuinigingen op de ggz op de maatschappij is groot”, zegt hij. De eigen bijdrage creëert volgens Van Rooij een „waterbedeffect”: de kosten worden verschoven. „We hebben het over mensen die psychisch ziek zijn. Die ziekte kan ertoe leiden dat zij ander, misschien grensoverschrijdend gedrag vertonen. Dat gaat niet vanzelf over, dat moet je behandelen.”

In het regeerakkoord hebben CDA en VVD afgesproken dat er bezuinigd moet worden op de geestelijke gezondheidszorg: „De eigen bijdragen in de eerstelijns-ggz worden verhoogd en voor de tweedelijns-ggz wordt een eigen bijdrage ingevoerd”. De bezuinigingen op de GGZ zouden de regering ruim 600 miljoen euro moeten opleveren.