Soul met strijkers

Soul met strijkers

popEmeli Sandé: ‘Our Version Of Events’

Er zijn genoeg onbeduidende popliedjes, maar Heaven van de Schotse zangeres Emeli Sandé is dat niet. Want Heaven heeft dezelfde verleidelijke melancholie als Massive Attacks wonderschone Unfinished Sympathy (1991): met de wanhopige soulstem van Sandé opgejaagd door rusteloze breakbeats en getroost door een storm van strijkers en abstracte gospelkoren. Dit gestileerde drama werd geschreven door de 24-jarige Sandé, die in Engeland inmiddels gelauwerd is als songschrijfster voor uiteenlopende vocalisten, van rapper Professor Green tot Susan Boyle.

Our Version Of Events is Sandés debuut als zangeres. Op de cd staan afgezien van Heaven nog mooie nummers als Where I Sleep en het bitterzoete Daddy. Ook daarin wordt de orkaanstem van Sandé omhuld door fluwelen strijkers. In de afdeling ‘machtige soulstemmen’ is dit een aangename afwisseling van de geijkte orgels en blazers. Helaas staan op dit debuut ook nummers als Maybe en River die minder subtiel gearrangeerd werden, waardoor Sandés zangstem nogal doorsnee klinkt.

Emeli Sandé: 31/3 Paradiso, Amsterdam.

    • Hester Carvalho