Schande, de beste acteur is niet eens genomineerd

Een schandaal, zo mag je dat wel noemen, voor met name de acterende leden van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Een van de grootste acteerprestaties van het afgelopen jaar, van Michael Fassbender als de seksverslaafde Brandon in Shame, is bij de nominaties volledig over het hoofd gezien. Frontaal mannelijk naakt, zoals van Fassbender in Shame, schijnt op morele dan wel esthetische bezwaren te stuiten. Maar een blamage blijft het, zeker voor acteurs die toch zouden moeten kunnen zien wat Fassbender allemaal uit de kast haalt, en hoeveel moed zijn rol vergt.

Blijft een groep acteurs over die goed zijn, maar niet zo goed als Fassbender. George Clooney is favoriet voor zijn mooie, onijdele rol als huisvader op Hawaii in The Descendants , die erachter komt dat zijn vrouw, die in coma ligt, er een minnaar op nahield. Onijdel, want Clooneys haar is te lang, zijn buik te dik, zijn shirts verkreukeld. Voor sommigen een eyeopener: Clooney blijkt niet alleen de charismatisch filmster – ‘leading man’ zeggen ze in de VS – hij kan ook echt iets. Alsof er nooit een Michael Clayton, Three Kings en Syriana zijn geweest, waarin hij dat al lang liet zien.

Gary Oldman, een van de beste acteurs van Groot-Brittannië, is voor het eerst in zijn lange loopbaan genomineerd als beste acteur. Zijn introverte spion George Smiley is de top van minimalistisch acteren, in het overigens tamelijk saaie Tinker Tailor Soldier Spy.

Brad Pitt mopperde onlangs dat het hem als acteur ontbreekt aan ‘gravitas’ (ernst) en dat hij daaraan wil gaan werken. Inderdaad, Pitt is een tamelijk beperkt acteur, al is hij sterk op dreef als manager van een honkbalteam in het op de een of andere manier onuitsprekelijk verdrietige Moneyball. Pitt is goed, maar toch net iets alledaagser dan Clooney in The Descendants. Misschien ligt Pitts grootste kwaliteit wel in zijn rol als producent. Want zonder zijn betrokkenheid zouden Moneyball en misschien ook The Tree of Life helemaal niet zijn gemaakt. Jean Dujardin speelt de rol van zijn leven als tragikomische filmheld in The Artist en pakte de Amerikanen in met zijn charme in talkshow na talkshow, maar of dat genoeg zal zijn om de ultieme Hollywood-insiders Clooney en Pitt te verslaan?

    • Peter de Bruijn