Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Samsom neemt afstand van Cohen: PvdA totaal anders dan SP

Kandidaat PvdA-leider Diederik Samsom neemt afstand van de zojuist afgetreden partijleider Job Cohen. Volgens Samsom, die zich gisteren kandidaat stelde, heeft de PvdA “totaal andere uitgangspunten” dan de SP, zo zegt hij vanmiddag in een interview met NRC Handelsblad.

Kandidaat PvdA-leider Diederik Samsom neemt afstand van de zojuist afgetreden partijleider Job Cohen. Volgens Samsom, die zich gisteren kandidaat stelde, heeft de PvdA “totaal andere uitgangspunten” dan de SP, zo zegt hij vanmiddag in een interview met NRC Handelsblad.

Cohen zei vorige week nog in een interview in Trouw dat “alles overziend” de SP “wat uitgangspunten betreft staan waar wij staan”. Die opmerking leverde hem veel problemen binnen de fractie op.

Samsom neemt ook afstand van de Europese bezuinigingsregels, die vooral door toedoen van Nederland onlangs strenger zijn gemaakt. Volgens Samsom is het terugdringen van het begrotingstekort naar 3 procent in 2013 niet heilig:

“Natuurlijk loopt het overheidstekort bij ons terug. Maar het tempo wordt niet bepaald door een lijstje getallen. Dat wordt bepaald door wat Nederland het sterkste maakt. Noem het economische degelijkheid tegenover financieel fetisjisme.”

‘PvdA moet offensiever zijn bij steun aan eurobeleid kabinet’

Ook vindt Samsom dat de PvdA meer eisen aan premier Rutte moet stellen in ruil voor steun aan het eurobeleid van het kabinet. Hij is niet tevreden over hoe dat nu gaat. “Het moet offensiever.” Als voorbeelden noemt hij een radicale verschuiving van het EU-budget. Landbouwsubsidies zouden grotendeels moeten worden afgeschaft. Ook wil Samsom dat de European Banking Authority dezelfde status geven als het Europese Hof van Justitie, om zo “de financiële sector te beteugelen”.

Volgens Samsom heeft hij de juiste energie om de partij te leiden, die het de afgelopen anderhalf jaar in de peilingen erg slecht doet:

“Ik kan heldere keuzes maken, begrijp de complexe onderwerpen van deze tijd en mensen luisteren naar mij.”

Lees het volledige interview met Samsom vanmiddag in NRC Handelsblad.