Ronald Plasterk derde kandidaat fractievoorzitterschap PvdA

Ronald Plasterk ambieert als derde kandidaat het leiderschap van de PvdA. Screenshot NOS

Ronald Plasterk heeft zojuist bekendgemaakt dat hij zich naast Diederik Samsom en Martijn van Dam kandidaat stelt als fractievoorzitter van de PvdA.

Er is de afgelopen dagen al druk gespeculeerd over de eventuele kandidatuur van Plasterk. Tot vandaag liet hij weten zich nog te beraden op een kandidaatschap:

“Het is een zwaar besluit. Je moet de mentale bereidheid hebben om namens de PvdA een alternatief te bieden voor Mark Rutte.”

Later vandaag geeft Plasterk meer toelichting in een persconferentie, zo meldt persbureau Novum. De politicus maakte in 2007 vanuit de wetenschap zijn entree in de landelijke politiek als minister van Onderwijs in het vierde kabinet-Balkenende. Na de val van dat kabinet en de verkiezingen in 2010 werd de oud-hoogleraar ontwikkelingsgenetica Kamerlid voor de PvdA.

Plasterk wordt gezien als financieel woordvoerder van de PvdA, en spreekt zich geregeld uit over het financiële beleid dat de Nederlandse regering in zijn ogen moet voeren. Zo ook vorige week, nadat bekend werd dat Nederland in een recessie verkeert.

Van Dam richt zich op nieuwe generatie

Van Dam wierp zich gisteren op als de eerste kandidaat om de PvdA te gaan leiden. Hij zegt te willen werken aan “de PvdA van morgen”. Volgens hem is dat een partij “die de nieuwe generatie weer het vertrouwen geeft dat morgen beter kan worden dan vandaag”:

“Dit is het moment voor de PvdA van morgen: een partij die aansluit bij de veranderde samenleving. Die de nieuwe generatie weer het vertrouwen geeft dat morgen beter kan worden dan vandaag. Die niet de gevestigde belangen verdedigt, maar de strijd daarmee aangaat.”

Samsom streeft ‘ander Nederland’ na

Een paar uur later meldde Samsom zich als kandidaat, omdat hij voor “een ander Nederland” kiest dan het kabinet. “Een Nederland waarin mensen samen met elkaar optrekken en elkaar sterker maken”.

Samsom neemt daarnaast afstand van de zojuist afgetreden partijleider Cohen. Volgens Samsom heeft de PvdA “totaal andere uitgangspunten” dan de SP, zo vertelt hij vandaag aan NRC Handelsblad.

De PvdA is sinds maandag op zoek naar een nieuwe leider omdat Job Cohen bekendmaakte het partijleiderschap neer te leggen. Hij vond dat hij onvoldoende effectief was geweest in de twee jaar dat hij de grootste oppositiepartij leidde. De leden van de PvdA gaan de komende weken bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt. Dinsdag besloot de Kamerfractie dat de keuze van de leden wordt overgenomen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Annemarie Coevert