‘Nederlandse economie krimpt sterker’ - aanpak hypotheekrenteaftrek bepleit

Olli Rehn presenteert vandaag een nieuwe raming en verwacht een milde recessie voor Europa in het komende jaar. Foto Reuters / Francois Lenoir

De Europese Commissie is in haar nieuwste raming pessimistischer over de krimp van de Nederlandse economie dan het Centraal Planbureau (CPB). De commissie gaat uit van een krimp van 0,9 procent in het komende jaar. Vooraanstaande economen pleiten daarom voor hervorming van de woningmarkt.

Dat meldt Olli Rehn, vice-president van Economie en Financiën in de EU vanochtend. Het CPB meldde in december een krimp van 0,5 procent te verwachten.

De landen in de eurozone krijgen dit jaar en in 2013 gezamenlijk te maken met een “bescheiden recessie”, ondanks recente signalen van stabilisatie van de economie, zo meldt Rehn aan persbureau AP.

Volgens de meest recente voorspellingen van de Europese Commissie zal de economie in de eurozone tot eind volgend jaar krimpen met 0,3 procent. Van de afzonderlijke landen is Griekenland de koploper: naar verwachting krimpt de economie hier met 4,4 procent. Dat zou het vijfde opeenvolgende jaar van recessie betekenen voor het land, dat eerder deze week voor de tweede keer een groot noodfonds kreeg toegewezen van de EU.

Raming van november bijgesteld: niet langer groei verwacht

In haar laatste raming uit november verwachtte voorspelde de Commissie nog een economische groei van 0,5 procent, na een groei van 1,4 procent vorig jaar. Het verschil is dat in de huidige raming niet alleen de economieën van Griekenland en Portugal zullen krimpen, maar ook die van België, Spanje, Italië, Cyprus, Nederland en Slovenië.

Rehn voegde relativerende woorden toe aan deze negatieve prognose:

“Hoewel de groei tot stilstand is gekomen, zijn er zijn tekenen van stabilisatie in de Europese economie waar te nemen.”

Rehn bespreekt vandaag een vooruitblik op de begrotingen van EU-landen in 2012 en 2013. Deze prognose zal deels een leidraad vormen voor de hoogte van bezuinigingen die overheden moeten gaan doorvoeren.

Sinds november is de vrees binnen de EU gegroeid dat de schuldencrisis niet beperkt zou blijven tot de relatief kleine economieën van Griekenland, Ierland en Portugal. Spanje en Italië hebben nu beide een nieuwe regering om ingrijpende bezuinigingsmaatregelen door te voeren. Deze maatregelen hebben naar verwachting een sterke uitwerking op de economie.

Economen bepleiten aanpak hypotheekrenteaftrek

In het kader van toekomstige bezuinigingen en hervormingen heeft een groep van 22 vooraanstaande economen gisteren een zesstappenplan gepresenteerd om de woningmarkt te hervormen, zo schrijft economieredacteur Erik van der Walle vandaag in NRC Handelsblad. Zij pleiten er onder meer voor om de hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters te beperken.

Ook zouden potentiële huizenkopers minder hypotheekschuld op zich mogen nemen. Daarbij moet op termijn een maximum gelden van 90 procent van de waarde van het huis. Dat is nu nog 106 procent.

Volgens initiatiefnemer Dirk Schoenmaker maakt het plan een goede kans, hoewel politici momenteel erg beducht zijn om te morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. Met name regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV verzetten zich hier hevig tegen. “Als de druk maar hoog genoeg wordt dan komt de politiek wel in actie”, aldus Schoenmaker van de Duisenberg School of Finance. De plannen zouden vanaf 2015 moeten worden ingevoerd.

Lees vandaag in NRC Handelsblad een interview met Dirk Schoenmaker over mogelijke aanpak van de recessie in Nederland

    • Annemarie Coevert