RBS in de min, halveert bonus

Royal Bank of Scotland heeft opnieuw verlies geleden. Over 2011 leed de Britse bank 2 miljard pond (2,38 miljard euro) verlies in vergelijking met 1,1 miljard over 2010, bleek vanochtend uit de jaarcijfers. Dat is meer dan analisten hadden verwacht.

Onder politieke druk besloot RBS-topman Stephen Hester eind vorige maand al af te zien van zijn bonus van 970.000 pond. De bank is sinds 2008 voor 82 procent in handen van de staat, en moest met 45,5 miljard pond belastinggeld worden gered. Nu blijkt RBS ook de bonussen voor zakenbankiers te hebben verkleind. Er wordt 390 miljoen uitgekeerd, 58 procent minder dan wat ze over 2010 kregen. Gemiddeld ontvangen ze 22.941 pond. Ook de salariskosten van de bank gingen omlaag.

De Britse minister van Financiën George Osborne verwelkomde dat laatste nieuws. „We vinden dat RBS een hekkensluiter moet zijn als het om salarissen gaat, dus het is niet meer dan juist dat de bonussen bij de investeringstak minder dan de helft zijn van wat ze vorig jaar waren, en een derde van wat ze in 2009 waren.”

De tegenvallende cijfers hebben er deels mee te maken dat RBS Griekse schulden moest afschrijven. En net als andere Britse banken heeft ook RBS payment protection insurance verkocht, een verzekering op aflossingen. Die bleek volgens de toezichthouder vaak ten onrechte te zijn verstrekt, en in april vorig jaar bepaalde het Hooggerechtshof dat klanten compensatie mogen eisen. RBS zette 850 miljoen pond opzij voor eventuele uitbetalingen.

Hester werd in 2007 aangesteld om orde op zaken te stellen bij RBS. Eerder deze maand noemde hij dat „de grootste tijdbom in de geschiedenis” onschadelijk maken. Hij doet dat onder meer door de zakenbankactiviteiten van RBS te beëindigen, en te reorganiseren. Ruim 35.000 banen inmiddels zijn verdwenen.

„We hebben drie taken bij RBS: onze klanten ondersteunen, onze risico’s uit het verleden bezweren, en een succesvolle, winstgevende bank opbouwen. In 2011 hebben we resultaten op alle drie terreinen geboekt, hoewel er nog steeds te doen valt”, zei Hester vanochtend in een verklaring.