PSV en FC Twente door naar achtste finale Europa League

Caption: Fans of Trabzonspor set off fireworks during the round of 32 Europa League soccer match against PSV at Philips stadium in Eindhoven, south-central Netherlands, Thursday, Feb. 23, 2012. PSV won the match with a 4-1 score. (AP Photo/Peter Dejong) Supporters van Trabzonspor staken tijdens de wedstrijd tegen PSV vuurwerk af. Dat mocht niet baten, zij verloren met 4-1. Foto AP / Peter Dejong

Zowel PSV als FC Twente hebben de achtste finale van de Europa League bereikt. In eigen huis werd Steaua Boekarest door de Twentenaren op een 1-0 nederlaag getrakteerd. En in Eindhoven was PSV met 4-1 te sterk voor Trabzonspor.

Nacer Chadli scoorde voor Twente na een blunder van de doelman. Vorige week waren de Enschedeërs in Roemenië ook al met 1-0 de betere ploeg. In de volgende ronde over twee weken is Schalke 04 of Viktoria Plzen de volgende tegenstander. Steaua moest in de Grolsch Veste komen na de 1-0 nederlaag die vorige week in eigen huis was geleden. De Roemenen deden dat ook, maar kregen ook alle kans daartoe van Twente. De ploeg van trainer Steve McClaren probeerde juist met snelle uitbraken gevaar te stichten in de Steaua-verdediging.

Na ruim een half uur kreeg Twente de openingstreffer in de schoot geworpen. Steaua-doelman Ciprian Tatarusanu gleed uit toen hij een terugspeelbal onder controle wilde brengen. Tot zijn afgrijzen was Luuk de Jong eerder bij de bal en de aanvaller van Twente zag dat Chadli er beter voor staat. Een zuiver passje op de Belg leverde een niet te missen kans op: 1-0.

In het resterende kwartier krabbelde Steaua weer op, maar uitgespeelde kansen waren er niet voor de bezoekers die vaak onzorgvuldig waren in de passing. Ook Twente liet niet veel meer zien. Na rust kwam daar enigszins verandering in. De Enschedeërs zetten meer druk dan in de eerste helft en via De Jong werd een aantal keer gevaar gesticht. Steaua stelde daar aan de andere kant weer weinig tegenover en de 2-0 voor Twente leek dan ook waarschijnlijker dan een gelijkmaker.

In de slotfase beperkte Twente zich grotendeels tot het controleren van de wedstrijd. In blessuretijd was invaller Emir Bajrami nog wel gevaarlijk, maar zijn inzet belandde in het zijnet. Omdat Steaua nauwelijks meer iets liet zien, eindigde een pover duel in een verdiende Twentse zege.

Sterk PSV neemt het in de volgende ronde op tegen Valencia

In Eindhoven scoorden Dries Mertens, Tim Matavz (2x) en Kevin Strootman voor PSV. De Brabanders, die de eerste ontmoeting in Turkije met Trabzonspor met 2-1 wonnen, nemen het bij de laatste zestien op tegen Valencia. De Spanjaarden rekenden af met Stoke City: 1-0. In Engeland boekte Valencia ook een minimale zege.

PSV was op eigen veld veruit de bovenliggende partij, al was de eerste grote kans voor Trabzonspor. Andreas Isaksson bracht op het nippertje redding na een fraaie combinatie bij de Turken. Na een kwartier sloeg PSV toe. Mertens werd na een pass van Strootman aangetikt en kreeg een strafschop, die hij zelf verzilverde.

PSV nam na een half uur verder afstand via Matavz, die raak kopte uit een voorzet van Mertens. De Eindhovenaren hielden een overwicht en via Strootman werd het duel op slot gegooid. Ook een tegentreffer van Burak Yilmaz, die van dichtbij raak schoot, kon de spanning niet terugbrengen. Omdat doelman Tolga Zengin kort voor rust een rode kaart kreeg vanwege hands, werd de tweede helft definitief een formaliteit. Daarin tekende Matavz in de 53e minuut voor zijn tweede treffer. De PSV-supporters konden daarna nog een keer juichen, Erik Pieters maakte na vier maanden blessureleed zijn rentree.

    • Hans Klis