Prognose prins mogelijk na weekend

De Rijksvoorlichtingsdienst „sluit niet uit” dat de artsen in Oostenrijk pas na het weekend duidelijkheid kunnen geven over de toestand van prins Johan Friso, die vorige week vrijdag onder een lawine belandde. Dat stelde een woordvoerder vanmorgen. Eerder meldde de RVD nog dat het behandelend team eind deze week waarschijnlijk met een prognose zou komen.

In Nederland geven artsen na vijf, zes dagen een prognose in vergelijkbare gevallen. In Oostenrijk kan het een week of langer duren. Dit verschil zou te maken hebben met het feit dat patiënten in Oostenrijk langer onderkoeld blijven en langer medische testen ondergaan. Dat de prognose uitblijft zegt volgens de RVD-woordvoerder „niets over de inhoud ervan”.

Gisteren meldden verschillende media op basis van betrouwbare bronnen dat artsen zijn begonnen met het verhogen van de lichaamstemperatuur van de prins. Deze werd laag gehouden om zijn hersenen de kans te geven tot rust te komen. De toestand van Johan Friso is volgens de RVD nog altijd „stabiel, maar niet buiten levensgevaar”.

Prinses Mabel heeft gisteravond samen met prinses Máxima en prins Willem-Alexander een bezoek gebracht aan het Landeskrankenhaus in Innsbruck. Het was de eerste keer dat Máxima een bezoek bracht aan haar zwager. Willem-Alexander was al een keer in het ziekenhuis gesignaleerd. Het drietal kwam na een uur weer naar buiten.