Poetin spreekt aanhangers toe: de overwinning is van ons

Russen nemen deel aan de demonstratie waarin steun wordt betuigd aan de presidentskandidaat Poetin. Foto Reuters / Denis Sinyakov

De Russische premier Vladimir Poetin heeft vanochtend de 130.000 Russen toegesproken die in Moskou de straat op zijn gegaan om de presidentskandidaat hun steun te betuigen. De demonstratie is een reactie op massale protesten van de Russische oppositie.

Poetin doet op vier maart mee aan de presidentsverkiezingen, en is verreweg de favoriete kandidaat voor de overwinning. Hij heeft echter te maken met een steeds sterker wordende protestbeweging die grote menigten mensen op de been heeft weten te krijgen.

De aanhang van Poetin verzamelde zich in het ​​Luzhniki stadion in Moskou waar een podium was opgebouwd waarop de premier de menigte toesprak. In zijn korte toespraak maakte Poetin duidelijk dat hij zich in de race om het presidentschap zeer strijdbaar opstelt, en geen bemoeienis met zijn beleid tolereert:

“Wij zijn verdedigers van het vadersland. De strijd om Rusland blijft, en de overwinning zal van ons zijn. Wij zullen niet toestaan ​​dat iemand zich mengt in onze zaken, of hun eigen wil aan ons oplegt.”

Veel van de deelnemers aan de mars van donderdag lijken arbeiders te zijn die betaald worden door of afhankelijk zijn van de staat, zo meldt persbureau AFP. Onder hen zijn onderwijzers, gemeentewerknemers en werknemers van staatsbedrijven.

Volgens sommigen is hen twee dagen vrij beloofd in ruil voor hun komst. Velen zijn terughoudend over de reden van hun komst, hoewel er deelnemers van de demonstratie zijn die Poetin naar eigen zeggen “oprecht prijzen”.

    • Annemarie Coevert