Plasterk: PvdA moet terug naar essentiële brugfunctie

Ronald Plasterk lichtte vanmiddag zijn kandidatuur toe tijdens een persconferentie in Nieuwspoort. Foto screenshot NOS

Ronald Plasterk lichtte zojuist zijn kandidaatstelling voor het partijleiderschap van de PvdA toe. Hij neemt het op tegen Kamerleden Martijn van Dam en Diederik Samsom die zich ook beschikbaar hebben gesteld.

Plasterk (57) spreekt over “a hell of a job”. De oud-minister can Onderwijs en Cultuur en huidig financieel woordvoerder van de PvdA zei dat hij door Joop den Uyl werd geïnspireerd om 34 jaar geleden lid te worden van de PvdA. En diens motto “eerlijk delen” hoort nog steeds centraal te staan bij elke maatregel die wordt getroffen, zei hij. Verder wil Plasterk zich sterk maken voor het ‘beteugelen van de financiële sector’ en wil hij ‘actief werken’ aan onderwijs, wetenschap en innovatie.

De oud-minister ziet het als een voordeel dat hij relatief kort rondloopt in Den Haag. “Ik word een beetje als een vreemdeling in Jeruzalem beschouwd”, zei hij. “Ik denk dat ik daardoor net iets beter in staat ben om mensen die geen PvdA stemmen daartoe over te halen. Dat is voor de PvdA van levensbelang.” Ook zei hij dat hij 25 jaar ervaring heeft in het leiden van “creatieve, eigenzinnige individuen”, eerst als wetenschapper, later als minister.

De PvdA is vanaf het begin een coalitie van intellectuelen en arbeiders geweest, zei Plasterk verder. Die brugfunctie is “essentieel”. Hij waarschuwde voor het tegen elkaar uitspelen van groepen, zoals de middenklasse tegen de onderklasse of autochtonen tegen allochtonen. De PvdA moet een brede volkspartij zijn en kan dat ook zijn, aldus Plasterk. “Ik realiseer me dat het geen eenvoudige klus is. Het wordt a hell of a job.”

Plasterk maakte in 2007 vanuit de wetenschap zijn entree in de landelijke politiek als minister van Onderwijs in het vierde kabinet-Balkenende. Na de val van dat kabinet en de verkiezingen in 2010 werd de oud-hoogleraar ontwikkelingsgenetica Kamerlid voor de PvdA. Kandidaten voor het leiderschap van de PvdA kunnen zich tot dinsdag melden, schrijft persbureau Novum. De leden van de partij bepalen vervolgens wie de nieuwe politiek leider wordt.