Phanos' parel wil niet glanzen

Nederland, Nooitgedacht, 25-04-09 Hof van Saksen. © Foto Merlin Daleman

‘Welvaart lijkt vandaag de dag een gegeven. Het streven naar welzijn is het nieuwe ideaal.’ Dat is het motto van vastgoedbedrijf Phanos dat vader en zoon Geert (67) en zoon Hans Ensing (40) in 2005 begonnen.

Met de welvaart van vader en zoon Ensing zat het de eerste jaren ook wel goed. In de eerste vier jaar draaiden ze een dikke 44 miljoen euro winst. Met dank aan onder meer SNS, die het bedrijf tientallen miljoenen leende om projecten te ontwikkelen. Vader en zoon opereren vanuit kasteel Heemstede in Houten.

Eind 2009 was de lening van SNS opgelopen tot 75,5 miljoen euro. Maar toen ging het allang niet meer goed met Phanos. Dat jaar maakte het bedrijf een verlies van 19 miljoen euro. En in de jaarrekening schrijft het bedrijf dat het voor 2010 en 2011 ook problemen verwacht.

Het pareltje in de portefeuille van Phanos is de Hof van Saksen, een luxe vakantieresort in Drenthe. Hierin konden ook particulieren investeren, die een rendement van 8 procent kregen voorgespiegeld. Maar toen viel het bezoek tegen en kelderde het rendement. Investeerders kregen over 2010 maar 6 procent uitgekeerd.

Afgelopen zomer werd met de investeerders een afspraak gemaakt. Ze kregen 15 procent van hun inleg terug. Phanos is nu op zoek naar een koper voor de Hof van Saksen, zodat de banken kunnen worden terugbetaald.

Vorig jaar viel Phanos wegens geldgebrek al weg als shirtsponsor van voetbalclub FC Utrecht.

Hoe veel geld Phanos nu nog schuldig is aan SNS, is onduidelijk. Wel dat het nog niet beter gaat met het bedrijf. Net als veel concurrenten gaan plannen door de onzekere economische situatie niet door.

Neem het project Lauwershage in de gemeente Kollumerland, een lap grond waarop voorheen een kruitfabriek stond. Daar wilde Phanos een soort zorgvakantiepark bouwen. Volgens burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland gaat de gemeente „geen energie” meer in het project steken. „Phanos zit in financieel moeilijk weer en daarnaast hebben ze nog allemaal procedures lopen over bijvoorbeeld milieuregels”, aldus Bilker. Ook ligt op de grond nog steeds de bestemming ‘zware industrie’.

Gelukkig voor zijn gemeente verrijst aan de overkant van het Lauwersmeer nu wel een ander soort zorgcomplex van een ander bedrijf. Bilker: „Kleiner en wat soberder. Dat past misschien ook beter bij de tijd.”

Wat er nu met de lap grond van Phanos in Kollumerland moet gebeuren? Burgemeester Bilker zou het liefst zien dat het natuurgebied wordt. „Maar wij gaan het niet kopen.”