Paul McCartney: ticket met hostess

De kaartverkoop voor het optreden van Paul McCartney was wel heel commercieel. In de prevoorverkoop voor echte fans waren vooral pakketten met drank te koop, zag Monique Sinke.

Vorige week woensdag begon de ‘voorverkoop’ van kaarten voor het concert van Paul McCartney op 24 maart. Bij voorverkoop denk je aan een gelegenheid die voorafgaat aan de normale verkoop. Maar de voorverkoop was niet de eerste gelegenheid waarbij kaarten werden verkocht. Een dag eerder, op dinsdag, bleek er al een prevoorverkoop te zijn voor ‘premium members’ van de website van Paul. Premium members betalen jaarlijks een soort contributie van zo’n vijftig euro. Voor dat bedrag kan men dus kaartjes kopen voor de voorverkoop begint. Slimme zakenman, die Paul.

Gewone kaarten kosten rond de honderd euro. Daarmee beland je al vrij ver van het podium. Kun je vooraan terecht komen, desnoods voor nóg wat meer geld? Eh… niet als je alléén een toegangsbewijs wilt. Er wordt een aantal pakketten aangeboden waarvan de kaart voor het concert slechts een onderdeel is.

Voor 275 euro is een eersterangsplek te koop met een overnachting. Niet echt handig als je nog geen tien kilometer van Ahoy woont. Voor 325 euro exclusief btw heb je een eersterangskaartje, maar vooral drank en hapjes. En is er zelfs een hostess beschikbaar. Voor 550 euro koopt u een staanplaats en een uitnodiging voor de soundcheck. Ook mag u dan via een aparte ingang naar binnen zodat u niet in de rij hoeft te staan tussen het plebs dat er niet meer dan honderd euro voor over had om sir Paul te horen.

Een ticket met een overnachting, dat is geen slecht idee. Want ’s avonds laat nog drie uur moeten rijden om thuis te komen, dat is niet ideaal. Maar wat mij bijzonder tegenstaat, is dat het blijkbaar alleen mogelijk is om een goede plaats te bemachtigen door zo’n pakket te kopen. Wie ‘slechts’ een kaartje wil, moet afwachten waar hij in Ahoy komt te zitten.

Voor mij sluiten de geboden pakketten niet aan. Zelfs al zou dat wel het geval zijn, dan ga ik echt geen 325 euro exclusief btw betalen voor drank en een hostess. Die honderd euro per kaart vind ik al aan de prijs.

Ik vermoed dat de meeste echte fans de gewone kaarten kopen en ik vrees dat de pakketten worden aangeschaft door bedrijven om hun relaties eens lekker te verwennen, vaak personen die zelf dat bedrag ook makkelijk kunnen betalen. Dan krijg je dat de beste plaatsen worden bezet door de minst geïnteresseerden.

Dit overpeinzend moet ik denken aan de woorden van John Lennon: For those of you in the cheap seats I’d like ya to clap your hands to this one; the rest of you can just rattle your jewelry!

Wat hoor jij liever Paul?

Monique Sinke is psycholoog en fan van Paul McCartney.

    • Monique Sinke