Patiënt gefilmd voor tv

In ieder geval één patiënt is zonder dat zij het wist gefilmd op de afdeling spoedeisende hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam voor een programma van RTL 4. Volgens Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, en Erwin Kompanje, klinisch ethicus bij het Erasmus MC in Rotterdam, is hierbij het medisch beroepsgeheim overschreden. Dat hebben beiden gisteravond gezegd in Nieuwsuur.

Voor het programma 24 uur: tussen leven en dood, geproduceerd door Eyeworks en eind deze maand op tv, werden in het VUmc 35 camera’s opgehangen. Via twee camera’s keken twee medewerkers van Eyeworks begin dit jaar zestien dagen non-stop mee bij de gesprekken die bij de afdeling spoedeisende hulp plaatsvonden tussen arts en patiënt.

Volgens Kompanje moet de privacy van meerdere patiënten hierbij zijn geschonden. „In een verklaring van VUmc staat dat er mensen van Eyeworks continue meekeken. Dat impliceert dus dat er pas achteraf bij mensen om toestemming is gevraagd.” In Nieuwsuur vertelde een man hoe een vertrouwelijk gesprek tussen zijn dochter en een kinderarts, zonder de vader, werd gefilmd. Pas toen vader en dochter weggingen zou om toestemming zijn gevraagd om het beeldmateriaal te gebruiken. De vader weigerde toestemming.

Mark Kramer, afdelingshoofd interne geneeskunde van het VUmc, erkent dat in dit geval een fout is gemaakt. Daarvoor biedt hij zijn excuses aan. Volgens Kramer waren er afspraken gemaakt met producent Eyeworks: als een patiënt niet direct moest worden opgenomen, zou eerst toestemming worden gevraagd. Kramer stelt dat dit in vrijwel alle gevallen is gebeurd. Uiteindelijk bezochten in de opnameperiode zo’n 1.500 mensen de spoedeisende hulp. Aan 215 patiënten is om toestemming gevraagd, 150 mensen stemden in. Patiëntenfederatie NPCF is „boos en verontwaardigd” dat het VUmc camera’s heeft toegelaten.