Overlevingskans van Dexia slinkt na omvangrijk verlies

Een historisch groot verlies heeft de onzekerheid vergroot over het voortbestaan van de Belgisch-Franse bank Dexia. Het concern heeft vorig jaar een recordverlies van 11,6 miljard euro geleden. Het eigen vermogen is daardoor negatief geworden.

De enorme verliezen hangen samen met de ingrijpende reorganisatie van de bank, die eind vorig jaar voor de tweede keer in drie jaar door overheden moest worden gered. De bank is in problemen gekomen door veel te veel risicovolle beleggingen en een chronisch geldtekort.

„De resultaten zijn niet verrassend”, zei bestuursvoorzitter Pierre Mariani. „Het is de rekening van alle problemen uit het verleden.”

Het is nog allerminst zeker dat Dexia de huidige crisis overleeft. De overheden van België, Frankrijk en Luxemburg hebben zich garant gesteld voor een bedrag van 90 miljard euro. De continuïteit van Dexia is alleen gewaarborgd als die garanties ook daadwerkelijk gegeven worden, benadrukte de Franse topman Mariani vanochtend. De garanties moeten nog juridisch worden uitgewerkt en de Europese Commissie moet de nieuwe noodhulp nog definitief goedkeuren.

Mariani zei vanochtend dat de omvangrijke verliezen één groot voordeel met zich meebrengen: de belastingbetalers uit Frankrijk, België en Luxemburg lopen geen risico meer met de Amerikaans rommelhypotheken van Dexia. Daarvan heeft de bank volledig afscheid genomen.

Niettemin loopt Dexia nog steeds relatief veel risico op de Amerikaanse markt. Ook bezit Dexia in verhouding veel Italiaanse obligaties. Juist hierdoor verloor de bank vorig jaar het vertrouwen van beleggers.

Eind december was het financiële conglomeraat voor 88 miljard van zijn financiering afhankelijk van korte termijn noodhulp van centrale banken en overheden.

Dexia verkocht de Belgische bankdochter Dexia Bank met 4 miljard verlies aan de Belgische overheid. Op haar portefeuille Griekse obligaties leed Dexia 4,6 miljard verlies. De directie krijgt dit jaar geen bonus en aandeelhouders geen dividend. Het aandeel Dexia daalde vanochtend met 4 procent naar 29 cent.