Over de haag

Jobless

Arme Job. Ongeveer gelijktijdig begonnen hij en Emile Roemer als politiek leider van PvdA en SP. Al snel bleek Roemer gezellig, Cohen zuur. Roemer doet het goed in de peilingen, Cohen is weg. Maar het slechtste nieuws kwam vandaag: uit onderzoek van zakenblad Management Team blijkt dat 95 procent van de managers Cohen niet als CEO wil. En ook hier legt Cohen het af tegen, jawel, Roemer.

Op zoek naar de wolf

Paul Kalma heeft keepersgeluk. Het voormalige PvdA-Kamerlid schreef een boek over de sociaal-democratie en de PvdA. Het zou volgende week uitkomen. Wat gebeurde? Cohen stapte op. Uitgever Bert Bakker vervroegde de publicatie van Makke Schapen, omdat „de discussie over de PvdA nu volop woedt”. Kalma houdt hoop dat het goed komt met de sociaal-democratie. „Als er maar genoeg schapen zijn, komt de wolf vanzelf.”

You’ve got mail

Het blijft een ongelukkig huwelijk, dat van Kamerlid Ton Elias (VVD) en de docenten. Al wekenlang bestoken ze elkaar. Met e-mails en met verwijten. Elias zou „een karikatuur” maken van de beroepsgroep door hen stelselmatig weg te zetten als „voetvegen”. Een „onzinnig verwijt”, repliceert Elias per mail. Hij verwijt zijn belagers een gebrek aan realiteitszin: „Is het u ontgaan dat er verkiezingen zijn geweest?” Send.

Arie loopt hard...

Arie Slob van de ChristenUnie is volgende maand de bekendste hardloper van het Binnenhof. Hij is geïnterviewd door het hardloopmagazine Runner’s World. Slob loopt zeker drie keer per week, al heeft hij nu last van een achillespeesblessure. Slob loopt wedstrijden en zette ooit zelfs 1 uur 23 op de halve marathon op de klok. Een hele, binnenkort? Slob in politiek jargon: „Ik sluit het niet uit.” Tip: 30 september is de eerste marathon ooit in zijn woonplaats Zwolle.

...en Elbert is bezorgd

Slobs christenbroeder Elbert Dijkgraaf (SGP) is minder enthousiast over al dat gehol. Hij is tegen de Schipholrun, gepland voor zondag 3 juni, op de luchthaven. Dijkgraaf kan gerust zijn, blijkt uit de beantwoording van zijn vragen door staatssecretaris Atsma. Het evenement is afgelast omdat deze „de veelomvattende reguliere processen op de luchthaven met de strenge veiligheidseisen te veel zou stagneren”.

Wie doet z’n werk nou?

Een bericht van het ANP dat ‘Brussel’ boos is op ‘Den Haag’ omdat Nederland zich niet aan Europese aanbestedingsregels houdt, dat roept natuurlijk Kamervragen op. Wat denkt minister Verhagen daar aan te gaan doen? En wanneer? Nou, antwoordt de minister, híj heeft zijn werk gedaan. Vorig jaar al. Het wetsvoorstel om de regels gelijk te trekken is toen al ingediend. „Nederland kan voldoen aan het verzoek van de Commissie zo spoedig als het wetsvoorstel door uw Kamer en de Eerste Kamer is goedgekeurd.” Eerst zelf je werk doen dus, dan pas gillen. Oeps.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.