Online verkoop muziek, video, game stijgt

Adele performs "Rolling in the Deep" at the 54th annual Grammy Awards in Los Angeles, California, February 12, 2012. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT TPX IMAGES OF THE DAY)(GRAMMYS-SHOW) REUTERS

Stijn Bronzwaer

De digitale verkoop van muziek, video en games is vorig jaar in Nederland opnieuw toegenomen. Dit terwijl het aantal ‘fysiek’ (in doosjes) verkochte dvd’s, cd’s en computerspellen verder daalde. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie NVPI en onderzoeksbureau GfK.

De verkoop van muziek, video en games verschuift verder van winkel naar online. Desondanks werd er vorig jaar nog ruim 700 miljoen euro uitgegeven aan de traditionele cd, dvd of game in een doosje. Dat is weliswaar bijna 70 miljoen euro minder dan in 2010, maar nog altijd ruim zes keer zoveel als wordt omgezet met digitale verkoop (iTunes, Video on Demand of online gamediensten als Steam).

Toch komt de omzet uit fysieke en online verkoop steeds dichter bij elkaar te liggen, door het toenemend aantal apparaten in huis dat de beschikking heeft over een internetaansluiting. Uit consumentenonderzoek van GfK blijkt dat een Nederlands huishouden op dit moment gemiddeld drie apparaten met internettoegang bezit. En op deze tabletcomputers, laptops en spelcomputers met internetaansluiting kan alles: computerspellen spelen, muziek luisteren en films kijken.

Vooral bij de muziekverkoop is de transitie van fysiek naar digitaal goed zichtbaar. Het aantal in de winkel verkochte muziekalbums daalde vorig jaar met 10 procent naar 13,5 miljoen stuks. Dit terwijl er bijna 40 procent meer muziekalbums via diensten als iTunes werden verkocht: 1,6 miljoen in totaal. Games verkopen digitaal ook steeds beter; vorig jaar werd 28 miljoen euro verdiend met spellen verkocht via online gamenetwerken en apps op smartphones en tabletcomputers. Dat is anderhalf keer zoveel als het jaar ervoor.

Ook Video on Demand (VoD), het online bestellen van films om deze vervolgens direct op je televisie te bekijken, groeit. Hier ging vorig jaar 53 miljoen euro in om, anderhalf keer zoveel als in 2010. VoD gaat dit jaar verder groeien, verwacht GfK, onder meer door de komst van het Amerikaanse filmkanaal HBO naar Nederland.

„Vooral van abonnementsvormen zoals HBO of muziekdienst Spotify, die inspelen op een combinatie tussen gemak, aanbod en prijs gaan we in de toekomst nog veel meer horen”, zegt woordvoerder Maikel Verhaaren van GfK.

Het is vooral de detailhandel die van dit alles „de pijn voelt”, zegt NVPI-woordvoerder Wouter Rutten, en niet zozeer de platenlabels of filmmaatschappijen. De enige fysieke drager die in winkels groei liet zien, blu-ray, deed dit alleen door forse prijsdalingen. De beoogde opvolger van de dvd heeft de verwachtingen nooit kunnen waarmaken. Rutten: „Niemand heeft nog de illusie dat blu-ray de plek van dvd in gaat nemen.”

    • Stijn Bronzwaer