OM start onderzoek naar nalatigheid omtrent treinongeluk Buenos Aires

Een gewonde man wordt afgevoerd door hulpdiensten na het treinongeluk op het kopstation Once. Foto Reuters / Enrique Marcarian

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar het treinongeluk in Buenos Aires gisteren. 49 mensen kwamen om en meer dan zeshonderd gewonden zijn geteld. Het OM wil weten of de oorzaak van de crash is te herleiden naar moedwillig slecht onderhoud aan het materiaal.

Staatssecretaris Pablo Schiavi van Transport zegt dat er 1.200 tot 1.500 passagiers in de acht wagons zaten. In de eerste twee vielen de meeste slachtoffers nadat de trein tijdens de ochtendspits op het kopstation Once met 20 km/u een stootblok ramde. De eerste lezing dat een defecte rem de oorzaak is, wordt door Schiavi in twijfel getrokken.

De staatssecretaris is toezichthouder op het spoor en komt zelf waarschijnlijk ook zwaar onder vuur te liggen. Er is nu al veel kritiek op vervallen en overvolle treinen, die worden gerund door prive-bedrijven met forse overheidssubsidies. Het Argentijnse spoornet is gevoelig voor ongelukken en vertragingen.

Het eens zo uitgebreide spoorwegnet van Argentinië is grotendeels ontmanteld tijdens de privatiseringen in de jaren 1990. Het land houdt naar aanleiding van het ongeluk gisteren twee dagen van nationale rouw.

    • Jules Seegers