Ochtend vol dodelijke aanslagen in Irak - ruim 50 doden geteld

Aanslagen in Bagdad en andere steden als Kirkuk (zie foto) eisten vanochtend tientallen levens. Foto AFP / Marwan Ibrahim

Bij een reeks aanslagen in Bagdad zijn vanochtend minstens vijftig mensen om het leven gekomen. Zeker 220 mensen raakten gewond, bevestigden medewerkers van nabijgelegen ziekenhuizen aan AP. Al Jazeera meldt dat de aanslagen een gecoördineerde indruk maakten omdat ze vrijwel tegelijk plaatsvonden.

Er zou sprake zijn geweest van twee autobommen die afgingen middenin de ochtendspits, en diverse bermbommen die bedoeld waren om politie-eenheden te slachtofferen. Ook zouden gewapende mannen agenten op patrouille hebben beschoten. De dodelijkste explosie vond plaats tijdens de spits in de sjiitische wijk Karradah van de Iraakse stad. Zeker negen mensen werden gedood en 24 raakten gewond.

Er is ook melding gemaakt van aanslagen in de provincies Baqouba, Kirkuk en Salahuddin. Irak wordt de laatste weken geteisterd door een toename van sektarisch geweld, hoewel de ontwikkelingen in verschillende delen van het land sterk verschillen, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Het totale niveau van geweld blijft met 200 tot 300 doden per maand ongeveer hetzelfde. In Bagdad lijkt het nu weer meer, maar in de noordelijke stad Mosul is het aantal aanslagen bijvoorbeeld enorm afgenomen. De laatste maanden zijn veel extremisten naar Syrië getrokken om tegen het regime van Assad te vechten.”

Het aanhoudende geweld in Irak heeft meerdere oorzaken, zegt Roelants:

“De autoriteiten in Irak denken dat de aanslagen het werk zijn van Al-Qaeda-in-Irak, dat sterk genoeg blijft om dit soort aanslagen te plegen. Je kunt ook zeggen dat het leger en de politie te zwak zijn om de groep te stoppen. Verder speelt op de achtergrond mee dat er al maanden een politieke crisis in Irak is vanwege het conflict tussen de shi’itische premier Maliki en de naar Koerdistan gevluchte sunnitische vice-premier Tariq al-Hashemi, die door Maliki beschuldigd wordt van het voorbereiden van een reeks terreuraanslagen. Ook zijn alle Amerikaanse militairen sinds een aantal maanden vertrokken. Die waren echter al jaren niet meer in Bagdad actief, dus dat lijkt geen doorslaggevende rol te spelen.”

    • Jules Seegers