Niet Rusland of China, maar de Verenigde Staten zijn de vetokampioenen

Niet Rusland of China, maar de Verenigde Staten zijn de vetokampioenen

Rusland en China krijgen dezer dagen in de VN-Veiligheidsraad de hoon van de westerse wereld over zich heen. Ze weigeren in te stemmen met een resolutie of sancties tegen Syrië. Sarkozy sprak van een schandaal. De VN-ambassadeur van de Verenigde Staten „walgde” van het Veto. De motieven? Eigenbelang. President Assad van Syrië is de grootste wapenklant van Rusland. Bovendien hebben Rusland en China zelf binnenlandse problemen, in Tsjetsjenië en Tibet.

Met betrekking tot Libië lagen Rusland en China ook al dwars in de Veiligheidsraad. Toch zijn de VS de onbetwiste vetokampioen. Volgens het Amerikaanse Global Policy Forum waren elf van de 21 veto’s sinds 2000 Amerikaans, tegen zes Russische en vier Chinese veto’s.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verdedigen hun strategische belangen in de VN-Veiligheidsraad, al komen ze in de vetostatistieken niet vaak voor. Een voorstel voor een olie-embargo op Libië naar aanleiding van de Lockerbieaanslag in 1988 werd onmiddellijk geblokkeerd door de Europese leden, die zo’n 90 procent van alle Libische olie importeerden. Ook een hardhoutembargo op Charles Taylors Liberia werd lange tijd geblokkeerd door grootimporteur Frankrijk, ondanks de bloederige burgeroorlog – die grotendeels werd gefinancierd door de houtexport.

Zo zijn er voorbeelden te over. Een olie-embargo op Soedan? Liever niet. Een tinertsembargo in Congo? Dat zou de gehele elektronica-industrie schaden. Zodra de eigen kosten te hoog worden, lijken principes niets meer waard.

Dit praat de houding van China en Rusland met betrekking tot Syrië uiteraard niet goed, maar zet de verontwaardiging van het Westen wel in perspectief.

Thomas Kruiper

Promovendus Internationale Betrekkingen, Autonome Universiteit van Madrid

    • Autonome Universiteit van Madrid