muziek

Drama en tovenarij

De vrouwen uit het Groot Omroepkoor, twee vocale solisten en de Radio Kamer Filharmonie brengen onder leiding van de Japanse dirigent Masaaki Suzuki Gabriel Faurés weinig uitgevoerde toneelmuziek Caligula. Faurés muziek begeleidde in 1888 een Parijse toneelvoorstelling over Caligula, de Romeinse keizer die verviel tot waanzin en en werd vermoord. De vocale gedeelten worden gezongen door sopraan Joanne Lunn en mezzosopraan Olivia Vermeulen. Het concert wordt ook rechtstreeks uitgezonden door de TROS op Radio 4 en is terug te luisteren via www.radio4.nl. 24 feb, 20.15 uur, Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. www.devrijdagvanvredenburg.nl

Mark Lanegan

Mark Lanegan zong bij de Queens Of The Stone Age en maakte duoplaten met Isobel Campbell en Greg Dulli, maar het waren compromissen van een man die niet kon kiezen voor de leidersrol. Zijn nieuwe album Blues Funeral is zijn eerste soloplaat in acht jaar en alle elementen vallen weer zonder omhaal op hun plek. De gruizige stem, de duistere tekstonderwerpen en de slepende jarentachtigproductie met voorhistorische synthesizers tillen Lanegan naar een huiveringwekkende topvorm. Deze week is hij op tournee in Nederland en speelt hij in Groningen, Amsterdam en Eindhoven. 28, 29 feb en 1 maart, www.marklanegan.com

Das Berliner Requiem

Kurt Weill en Hanns Eisler componeerden onsterfelijke muziek voor het sociaal bewogen theater van dichter Bertolt Brecht. Weill en Brecht realiseerden in 1928 naast hun beroemde Dreigroschenoper het krachtige Das Berliner Requiem. Deze dodenmis voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog staat centraal in een koorconcert rond Weill en Eisler. In het Muziekgebouw aan ’t IJ bundelt Collegium Vocale Gent hiervoor de krachten met de musici van I Solisti del Vento. 29 feb, 20.15 uur - 22.00 uur. www.muziekgebouw.nl

Mathilde Santing

Uit het niets verscheen ze op 8 november 1981 bij Sonja op Zaterdag en zong You Took Advantage Of Me. In april 1982 kwam haar debuut-lp uit. Mathilde Santing viert dit theaterseizoen haar dertigjarige carrière als zangeres met haar jubileumtournee Given. Deze week speelt de zangeres in Vlaardingen, Raalte en Rotterdam. 25 & 26 feb, 1 maart, www.mathildesanting.info