Museumplein-busje komt zo

Cultureel voorpaginanieuws was het niet deze maand, maar de directeuren van zowel het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum als het Stedelijk Museum in Amsterdam kwamen er wel voor opdraven. Ze verwelkomden woensdagochtend 8 februari een groep van 23 basisschoolleerlingen uit Zaandam, allemaal rond de tien jaar, op het Museumplein in Amsterdam. Het is de eerste groep die naar de musea gebracht werd door de Turing Museumpleinbus. Vanaf deze maand kunnen basisschoolleerlingen uit de hoogste klassen, op maximaal 60 km afstand van Amsterdam, gratis naar de drie musea op het Museumplein gebracht worden. Uit onderzoek is gebleken dat de vervoerskosten voor scholen de grootste drempel vormen om met leerlingen op museumbezoek te gaan. Daarom is de start van de gratis Museumpleinbusdienst heugelijk nieuws.

De busdienst wordt betaald door de Turing Foundation. Sinds 2008 rijdt in Rotterdam ook al zo’n Turing-bus, en dat is een succes: zo’n 25.000 leerlingen zijn op bezoek geweest in museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum.

De drie musea aan het Museumplein hebben er belang bij dat jongere generaties hen ontdekken. Ze werken samen en bieden een educatief programma aan dat de leerlingen „een ontdekkingstocht naar de hoogtepunten van de Nederlandse kunstgeschiedenis, van de 17de eeuw tot nu” geeft. Voorlopig moeten de leerlingen het nog met een ontdekkingreis van de 17de tot de 19de eeuw doen, omdat het Stedelijk pas na de zomer open gaat. Maar dat het museum toch al meedoet is logisch: van de drie Museumpleinmusea heeft het Stedelijk het meest behoefte aan die instroom van jonge bezoekers. Want het is al negen jaar dicht. Dat betekent dat hele generaties jongeren opgegroeid zijn zonder het Stedelijk Museum. Daar is heel wat inhaalwerk te verrichten: een aparte Stedelijk Gemist-busdienst om scholieren en studenten straks alsnog met het museum kennis te laten maken, zou niet gek zijn.

    • Paul Steenhuis