Mitsubishi zoekt mee naar koper NedCar

Bij sluiting zouden 1.500 mensen hun banen kwijtraken.

Rotterdam. De Japanse autofabrikant Mitsubishi werkt mee aan het zoeken naar een kandidaat om NedCar in Born over te nemen. Topman Osamu Masuko van Mitsubishi heeft minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) daarvoor „harde toezeggingen” gedaan. Lukt de overname niet, dan zal Mitsubishi het sociaal plan volledig uitvoeren.

Verhagen is in Japan om met de top van Mitsubishi de toekomst van NedCar te bespreken. Het was een „zakelijk en open gesprek”, zei hij gisteren voor het Radio 1-journaal. Maar er zijn geen garanties dat een doorstart ook werkelijkheid kan worden. „De Europese markt zit op slot. Ik wil geen valse hoop geven.”

Mitsubishi maakte begin februari bekend dat de productie van auto’s bij NedCar eind dit jaar wordt stopgezet. In Europa worden meer auto’s geproduceerd dan er verkocht kunnen worden. Naast de slechte economische situatie in Europa is de dure yen er de oorzaak van dat de productie van auto’s in Born niet meer rendabel is voor Mitsubishi.

Verhagen heeft vorige week in een debat met de Tweede Kamer gezegd dat er potentiële overnamekandidaten waren. Onderzocht wordt of dat betrouwbare kandidaten zijn. Het kabinet is bereid NedCar tijdelijk steun te geven.

Omdat Born in een regio ligt die door de Europese Commissie is aangeduid als ‘steunregio’, is overheidssubsidie niet in strijd met het Europese concurrentiebeleid. NRC